Index Vakbarát Hírportál

Varga szerint a Tesco a kormányra tolja a problémáit

2015. január 13., kedd 15:05

A Tesco nemcsak Magyarországon van bajban, hanem európai szinten is, a cég problémája egyedi vállalati probléma, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter keddi sajtótájékoztatóján. Egy nappal azután, hogy a hipermarketlánc bejelentette, bezárja 13 üzletét Magyarországon, a döntés 500 munkatársat érint.

A cég döntését egyebek mellett azzal indokolta, hogy az elmúlt időszak jogszabályi változásai miatt jelentősen megnőttek a kiskereskedelmi láncok működési költségei. Az új szabályok értelmében pedig két év múlva csak azok a kiskereskedők működhetnek, amik nem veszteségesek.

Varga Mihály erre azt mondta kedden: „Kínos az, amikor ennek a felelősét nem a cég gazdálkodásában, hanem másokban kívánják megtalálni. Az egyedi vállalati problémára a Tescónak kell megoldást találnia." Méltatlannak nevezte, hogy egy eddig jól működő vállalkozás külső szereplőben, éppen a kormányban próbálja megtalálni a létszámleépítésének az okát.

Azt mondta, a kiskereskedelem 2014-ben jelentősen bővült Magyarországon, hónapról hónapra 5 és 10 százalék között nőtt az ágazat teljesítménye, a magyar piaci helyzet nem indokolta a vállalat lépését. A háttérben „másfajta okok” lehetnek – vélekedett. Szerinte egyébként is találnak majd állást maguknak azok, akiket most kirúgnak, a foglalkoztatási szolgálat adatai szerint a kiskereskedelemben ugyanis több mint kétezer betöltetlen álláshely van.

Rovatok