Index Vakbarát Hírportál

Lassulástől félti az EBRD Magyarországot

2015. január 19., hétfő 17:26

Az orosz gazdaság a korábban vártnál valószínűleg sokkal mélyebb recesszióba süllyed az idén, elsősorban az elmúlt fél évben megfeleződött olajárak miatt, és ez a teljes átalakuló térség idei növekedési átlagát is várhatóan mínuszba sodorja - áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) hétfőn Londonban ismertetett idei első átfogó előrejelzésében, amelyről az MTI számolt be.

A felzárkózó európai gazdaságok és az egykori szovjet térség reformjainak finanszírozására 1991-ben alapított bank 22 oldalas helyzetértékelésében hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a régió átlagánbelül a közép-európai és a balti EU-gazdaságok továbbra is 2 százalék feletti ütemben növekszenek, bár e csoport növekedését is visszafogja az euróövezet gyenge teljesítménye.

Az EBRD 2,6 százalékos átlagos idei gazdasági növekedést vár az e térségbe sorolt nyolc országban; ez 0,2 százalékponttal gyengébb a bank előző, szeptemberben összeállított előrejelzésénél. Az EBRD azonban e csoporton belül az idei magyar gazdasági növekedésre szóló prognózisát 0,2 százalékponttal 2,4 százalékra javította, a vártnál nagyobb tavalyi növekedési lendület miatt.

Az EBRD megállapítja, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme jelentősen gyorsult 2014-ben, és elérhette a 3,2 százalékot. A tavalyi első fél évben azonban számos kivételes tényező segítette a növekedést, köztük az Európai Unió finanszírozásainak gyorsított lehívása, valamint a közműdíj-csökkentés, amely - ugyancsak egyszeri tényezőként - növelte a háztartások elkölthető jövedelmi hányadát.

A tavalyi év közepétől már egyértelmű lassulás kezdődött a magyar gazdaságban, elsősorban a német és általánosságban az euróövezeti gazdaság gyengesége miatt. Az idén a korábbi átmeneti növekedési tényezők már nem hatnak, a külső környezet romlott, emellett "pillanatokon belül" a költségvetési politika szigorítása is várható, részben a tervezett felvásárlások finanszírozási igényei miatt - jósolták hétfői előrejelzésükben az EBRD elemzői.

A bank szerint a magyar gazdaság kockázati tényezői közé tartozik az amerikai monetáris politika szigorításának lehetősége. Az EBRD szerint Magyarországnak viszont előnyös lenne, ha az euróövezeti jegybank (EKB) monetáris enyhítésbe kezd.

Rovatok