Index Vakbarát Hírportál

Megint álhitelt kínálókat bírságolt a GVH

2015. január 20., kedd 15:23

A CL Broker Group 2013 november és tavaly április közti hirdetéseit megnézve a GVH arra jutott, hogy a cég átverné az embereket.

Úgy hirdették a fogyasztói csoportjukat, mintha hitelt adnának, THM-et, összegeket, törlesztőrészleteket feltüntetve. Holott a fogyasztói csoportnál egy petákot nem kapott a bepalizott igénylő, hanem csak később, akár évek múlva valami vásárlási jogot.  

Fogyasztói csoport: a csodafegyver a szegények átverésére 

A fogyasztói csoport nagy vonalakban a következőképp működik: először is valójában szó sincs semmiféle hitelről, hanem azonnal el kell kezdeni befizetni egy közös alapba meghatározott összegeket. Emellett regisztrációs díjat, havi díjat vagy más, tetszőleges díjakat is beszednek az ebből megélni kívánó vállakozók.

A közös alapba mindenki fizeti a részleteket, és meghatározott időközönként sorsolnak, ahol valakinek megveszik az alapból az előre megjelölt, kívánt árucikkét. Végül annak is teljesen ki kell fizetnie a kívánt lakását, kocsiját vagy egyéb áruját, aki már megkapta. A szervező vállalkozó a különböző szervezési díjakon keres, illetve alkalmasint a kezelt közös pénz kamatain is.  

Rendre hitelszerűen hirdetik a szolgáltatást, sokszor teljesen jogsértően, azokat a szerencsétlenebb körülmények között élő, kisebb pénzű hiteligénylőket megcélozva, akik a banki hitelezésből kiszorultak, vagy pénzügyileg kevésbé képzettek és akár újsághirdetések alapján döntenek az életüket később meghatározó szerződésekről.

Most kevés híján 3,3 millió forintra bírságolta a céget a versenyhivatal. Figyelembe vették azt is, hogy a megcélzottak jellemzően különösen kiszolgáltatott rétegeke, akiknek nem véletlenül nem ad már hitelt bank, vagy más ilyenre pénzügyi szolgáltatásra  jogosult szervezet.

Rovatok