Index Vakbarát Hírportál

Alig fizet valaki az államadósság elleni alapba, megszüntetnék

2015. január 26., hétfő 07:40

Olyan kevesen fizetnek be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államadósság ellen létrehozott alapjába, hogy érdemes lenne inkább megszüntetni, javasolták az NGM tavaly készített belső auditjában a Napi Gazdaság szerint.

Az Összefogás az Államadósság Ellen Alapot (Összefogás Alap) Rédly Elemér plébános kezdeményezésére még Matolcsy György minisztersége alatt hozták létre, az első év lelkesedése után azonban elmaradoztak az adakozók. Míg 2012-ben még 263 millió forint összejött, egy évre rá már csak 23 millió, tavaly 57 millió forintot fizettek az alapba. Ez jóval kevesebb, mint amire az alap elindításakor számítottak, akkor nagyjából évi 2000 millió forintos befizetéssel kalkuláltak.

Az alapot irányító testület elnöke, Horváth Tihamér a lapnak megerősítette a tárca ellenőrzését, illetve annak eredményét is, de azt mondta, nem ért egyet a megszüntetéssel, a szervezet fenntartását fogja kérni Varga Mihály minisztertől.

Horváth szerint több oka is van a kudarcnak, például, hogy az alap mögött semmiféle marketingtevékenység nincs, és az adakozási hajlandóság is elmaradt a várakozástól.

Eddig összesen 2600 befizetés érkezett, ezek jelentős része magánszemélyekhez köthető, Horváth például maga is 10 millió forintot utalt az alapba. Rajtuk kívül pedig főleg az egyházak és néhány cég érzi fontosnak a témát annyira, hogy pénzt is küldjön. A legnagyobb egyszeri utalás egy mezőgazdasági cégé, amely 21 millió forinttal járult hozzá az államadósság csökkentéséhez. A legkitartóbb befizető pedig Matolcsy György jegybankelnök, aki évente egymillió forinttal száll be az alapba.

Rovatok