Index Vakbarát Hírportál

További szankciók jöhetnek Oroszországra

2015. január 27., kedd 11:32

A kelet-ukrajnai Mariupolban történt, civilek elleni rakétatámadás miatt újabb szankciókkal fenyegetik Putyinékat az uniós állam-, illetve kormányfők, így köztük mi is. Áttekintő cikkünket a jelenlegi kelet-ukrajnai helyzetről egyébként itt olvashatja.

Rakétatámadás Mariupolban

A tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács a közleményben először elismételte, hogy decemberben úgy döntöttek, "tartják az eddigi irányt", és szükség esetén készek "további lépésekre", írja az MTI.

A külügyesek dolgozzanak további büntetéseken

"Tekintettel a romló helyzetre, arra kérjük a Külügyek Tanácsának következő ülését, hogy értékelje a helyzetet, és fontoljanak meg minden megfelelő lépést, beleértve további büntetőintézkedések alkalmazását a minszki megállapodások gyors és átfogó megvalósítása érdekében" - utasították külügyminisztereiket a tagállamok vezetői.

Az uniós külügyminiszterek csütörtökön - már korábban összehívott - rendkívüli tanácskozást tartanak Brüsszelben az ukrajnai fejleményekről.

Az uniós államok vezetői egyöntetűen aggódnak a romló biztonsági és humanitárius helyzet miatt Kelet-Ukrajnában, továbbá elítélik a Mariupol elleni "válogatás nélküli" - vagyis nem célzottan katonai célpontok ellen irányuló - rakétatámadást.

Túlteljesítették

Kijevben az Ukrán Biztonsági Szolgálat hétfőn lehallgatott beszélgetéseket publikált, amelyek arról tanúskodnak, hogy a szeparatisták támadtak Mariupolnál. A Pepel (Hamu) néven futó felettes és nemrég őrizetbe vett társának beszélgetéséből az derült ki, hogy a terv nem egészen ez volt.

„ – Nagyon, nagyon, nagyon túlteljesítettem. Elérte a házakat, a kilencemeleteseket a magántelkeket, a piacot, szóval...

– Ajajaj!”

Bizonyítékok Oroszország ellen

"Bizonyítékok támasztják alá, hogy Oroszország továbbra is egyre több támogatást nyújt a szeparatistáknak, ami kiemeli Oroszország felelősségét. Felszólítjuk Oroszországot, hogy ítélje el a szakadárok tetteit, és hajtsa végre a minszki megállapodásokat" - írják. Putyinék még most is ostobaságnak mondják egyébként, hogy orosz katonák lennének Ukrajnában. Viszont az ukrán hadsereget nemrég "NATO-légiónak" minősítette Putyin, akiknek egyetlen feladata, hogy megfékezzék Oroszországot.

Az Európai Tanács sajtószolgálata által kiadott közleményből az is kiderül, hogy következő, február 12-én tartandó informális brüsszeli csúcstalálkozón lesz legközelebb napirenden a kérdés.

Rovatok