Index Vakbarát Hírportál

Jóval kevesebb cigit szívunk

2015. január 28., szerda 10:48 | aznap frissítve

Újabb mélypontot ért el a hazai legális cigarettapiac, ugyanis a NAV jövedéki statisztikái szerint mindössze 397 millió szál fogyott novemberben.

Legutóbb 2011 januárjában volt arra példa, hogy 400 millió szál alá csökkenjen a fogyasztás. Még 2013 novemberében például 480 millió szál szerepelt a vámhatóság statisztikáiban, de a nemzeti dohányboltok előtt gyakori volt az egymilliárd szál feletti mérés - írja a Világgazdaság. A lap szerint akár jelentősebb drágítás is jöhet. 

A piac zsugorodását leginkább az éves adatok mutatják hitelesen: tavaly novemberig 6,7 milliárd szállal kereskedtek, így 2014 végére talán éppen elérhette a piac a 7 milliárd szálas szintet. Már a 2013-as 9,3 milliárd szál is negatív rekordnak számított. Korábbi években pedig bőven 10 milliárd szál felett volt az éves fogyasztás, vagyis

a trafikrendszerrel 2-3 milliárd szál cigaretta tűnt el a legális kereskedelemből.

Idén egyelőre csak néhány tíz forinttal drágult egy doboz cigaretta ára néhány gyártó esetében, de a VG szerint több száz forintos emelés is jöhet. Ez természetesen nem segíti majd a feketekereskedelem elleni harcot.

Az olcsóbb szivarkák azonban egyre népszerűbbek: novemberben 48 millió szál, összesen pedig 572 millió szál fogyott, ez már a decemberi adatok nélkül is jóval több, mint 2013-ban.

Rovatok