Index Vakbarát Hírportál

Több 100 milliárdos uniós támogatás van veszélyben

2015. január 29., csütörtök 15:20 | aznap frissítve

Ahogy azt a Népszabadság cikkére hivatkozva reggel megírtuk, 11 milliárd forintos uniós támogatás veszhet el amiatt, hogy a vállalt 22 új mentőállomásból mindössze 1 készült el, a beígért 60 mentőállomás felújításából pedig mindössze 13 történt meg.

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára, Csepreghy Nándor az üggyel kapcsolatban az Indexszel azt közölte, hogy a kormány múlt héten fogadott el egy határozatot arról, hogy mi a teendő azoknak a 2007-2013-as időszakra szóló uniós támogatási programoknak az ügyében, amelyek határideje a közeljövőben lejár. A határozat célja, hogy az ország ne veszítsen forrást abból a 8200 milliárd forintból, amit ebben az időszakban lehívhattunk. Vagy legalább, hogy minimalizálható legyen a forrásvesztés.

Mint Csepreghy elmondta,

a kormány jelenleg több száz milliárd forintos nagyságrendben lát kockázatos projekteket,

köztük a mentőállomásokról szóló támogatásokat is.

Lesznek olyan projektek, amik egyáltalán nem kivitelezhetőek, ezek megvalósításától az elkövetkező hetekben, hónapokban eláll a kormány, de lesznek olyanok is, amik még megvalósíthatóak a határidők lejártáig, és ezeket soron kívül engedélyezésekkel és forrásokkal is segíteni fogják.

A fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár a mentőállomásokról szóló uniós támogatást a megvalósíthatóak közé sorolta. Mint mondta, az előkészítési eljárások folynak, ha ez megvan, akkor az épületeket akár egy hónap alatt felhúzzák.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy határoztak arról is, hogy amennyiben a projektek a minisztériumoknak felróható okokból mégsem valósulnak meg, akkor a kormány keményen szankcionálni fogja az érintett tárcákat: a következő éves költségvetési támogatásuk annyival csökken majd, mint amennyi elveszett az uniós támogatások miatt.

Az Index megkereste a Miniszterelnökséget azzal a kéréssel, hogy küldjék el számunkra azokat a projekteket, amiknek megvalósulását most kockázatosnak tartják. Amint választ kapunk a kérdéseinkre, frissítjük a cikket.

Rovatok