Index Vakbarát Hírportál

Megint megmentik Ukrajnát

2015. február 5., csütörtök 11:12

Az ukrán jegybank elnöke bejelentette, hogy újabb hitelcsomagról állapodtak meg a Nemzetközi Valutaalappal – írja a Portfolio. Az újabb hitel nagyobb és hosszabb futamidejű lehet, mint a mostani 17 milliárdos, két évre szóló csomag, amit tavaly májusban hagyott jóvá az IMF végrehajtó tanácsa.

Piaci szereplők nagy esélyt adnak annak, hogy az új csomag részeként leírják az ukrán államadósság egy részét, egyes kötvényeknél akár 40-50 százalékkal is.

Ez főleg az amerikai Templeton Alapkezelőnek fáj, ami Ukrajna mellett amúgy Magyarországnak is az egyik legnagyobb hitelezője.

Az ukrán jegybank azt is bejelentette, hogy a mostani 14-ről 19,5 százalékra emelik az alapkamatot. Ezt azzal indokolták, hogy át akarnak térni az inflációkövetésre, ezt készíti elő az emelés, a valódi ok azonban inkább az, hogy máshogy már nem tudják megállítani a hrivnya gyengülését, nincs már ugyanis túl sok devizatartalék, amivel a jegybank hrivnyát vehetne a piacon.

A nemzetközi tartalék 8 milliárd dollár alá süllyedt, ami arra elég, hogy néhány hétig még fedezzék vele az importot, de az ukrán pénzt már nem lehet belőle védeni. Egy dollár most 16,08 hrivnyába kerül, ami 0,03 százalékkal alacsonyabb, mint tegnap.

Rovatok