Index Vakbarát Hírportál

Egyre olcsóbb az élet

2015. február 11., szerda 09:07 | aznap frissítve

Az árak 1,4 százalékkal kerültek lejebb januárban a tavaly januári árakhoz képest. De decemberhez viszonyítva is estek 0,2 százalékkal. Az olcsóbb üzemanyag és a rezsicsökkentés hozták az inflációt. Egyedül az üzemanyagárak csökkenése 0,6 százalékponttal vitte le az árakat. 

A KSH adatai szerint a maginfláció decemberhez képest ugyanakkora, viszont kicsit alacsonyabb a tavaly januárinál (0,8 százalék helyett 0,7 százalék).

Ez miért lett fontos az utóbbi időben?

Mert a maginflációs mutató kiszűri az élelmiszer- és energiaárak változását. A tavaly januárinál alacsonyabb maginfláció ugyan jelzi, hogy nem csak az egyedi tételek miatt van negatív infláció, viszont amíg a mutató nem megy mínuszba, addig nincs deflációs veszély - közölte az NGM. A defláció elég komoly veszély a gazdaságra, ezzel küzd Nyugat-Európa is. De az eddig negatív inflációs rekordok ellenére a magyar gazdaság nem került igazán veszélybe, és amíg a maginfláció nem megy mínuszba, nem is fog.  

A mostani -1,4 százalék egyébként sorozatban az ötödik hónap, hogy az inflációs mutató áresést jelez. Az NGM azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy

az árak stabilitása hozzájárul a jövedelmek, a bérek és a nyugdíjak értékállóságához, a növekvő reáljövedelmek pedig a fogyasztás és a megtakarítások bővülését segítik elő. A fogyasztás erősödése pedig a gazdasági növekedést támogatja.

Havi összevetésben az élelmiszerekért átlagosan 1,3 százalékkal kellett többet fizetni. Viszont a szeszes italok, dohányáruk 1,2 százalékkal drágultak januárban.

Rovatok