Index Vakbarát Hírportál

Holnap kezdődik Hernádi korrupciós pere

2015. február 11., szerda 13:49

Csütörtökön az ügyészi vádirat ismertetésével elkezdődik a Mol elnök-vezérigazgató Hernádi Zsolt büntetőpere a zágrábi bíróságon, írta az MTI. Hernádi ellen 2013-ban emelt vádat a horvát szervezett bűnözés elleni ügyészség, az USKOK.

Hernádi Zsoltot  azzal vádolják, hogy  2008-2009 között tízmillió euró kenőpénzt adott  Ivo Sanader akkori horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol megszerezhesse az INA horvát olajipari vállalat irányítási jogát.

Sanadert ezért júniusban nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélte a horvát bíróság. Az USKOK indolása szerint Ivo Sanader, hivatali tekintélyével visszaélve, a Horvát Köztársaságra nézve hátrányos szerződést kötött.

A Mol Nyrt. és Hernádi  visszautasította a vádakat.

Hernádi ellen az USKOK 2012 decemberében megszüntette a nyomozást, de miután Horvátország csatlakozott az Európai Unióhoz (EU), újraindította. Ekkor rendelte el a horvát ügyészség, hogy Hernádit vegyék vizsgálati fogságba, de Magyarország elutasította kiadatását. 

A horvát legfelsőbb bíróság ezután megerősítette a megyei bíróságnak azt a júniusi döntését, amely szerint az ügy bírósági tárgyalását Hernádi Zsolt távollétében is le lehet folytatni, ezért horvát ügyvédje, Goran Mikulicic képviseli majd őt a tárgyalásokon.

Az eljárást a magyarországi Fővárosi Törvényszék is megszüntette tavaly decemberben, de a horvátok álláspontja szerint a magyar döntés nem befolyásolja a Mol elnöke elleni horvátországi eljárást, ezért az folytatódhat.

Rovatok