Index Vakbarát Hírportál

A MET lép a GDF Suez helyére is

2015. február 12., csütörtök 08:16

A GDF Suez Energia Holding Hungary Zrt. 2015. július 1-jével, vagyis a mostani gázév végeztével megszünteti a magyarországi szabadpiaci földgáz-kereskedelmi tevékenységét, értesült a Figyelő. A lap úgy tudja, hogy a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása után a MET Magyarország Zrt. veszi át a cég hazai szabadpiaci gázportfóliójának egy részét.

A GDF Suez jelenleg mintegy 10 százalékos piaci szelettel vesz részt a magyar szabadpiaci gázkereskedelemben. Több ezer élő szerződése van, zömében kis- és középvállalkozásokkal.

A cég a múlt évben már két magyarországi tevékenységét értékesítette, mindkettőt a MET-csoport felé. Eladta a Dunamenti Erőműben meglevő többségi részesedését és a villamosenergia-üzletét is, utóbbi országosan 1 százalékos piaci részesedést sem ért el. Ha az újabb eladás vagy bezárás is megvalósul, akkor a társaság már csak két üzletágban lesz jelen Magyarországon. A hazai cégek, a GDF Suez Energia Zrt. és az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. hat megyében végez földgázelosztási tevékenységet és nyújt egyetemes szolgáltatást.

A magyar energiapiacon egyre nagyobb szerepet játszó MET cégcsoportról korábban nem sokat lehetett hallani. Aztán tavaly év elején nyilvánosságra került néhány MVM-mel kötött titkos szerződés, és ez felkavarta az állóvizet.

Egészen röviden: a kormány megbízta az állami MVM-et egy olyan feladattal, amelyet az nem tudott elvégezni, ezért átadták a minisztertől kapott kiváltságaikat - aukción kívüli kapacitást a HAG-ra - az akkor még átláthatatlan tulajdonosi hátterű offshore magáncégnek, a MET-nek, amely élve a lehetőséggel jót keresett az üzleten. A kormány pedig azóta is adós a válasszal, miért adott a piaci versenyt megborító jogosítványokat az MVM-nek, főleg ha nem hitt az alkalmasságában, ha pedig hitt, miért nem az állami cég keresett az üzleten egy magáncég helyett.

Ha az állami szereplő nem is nagyon nyilatkozik a kérdésben, a MET az utóbbi időben egyre több helyen szólal meg.  A cég egyik tulajdonosa, Lakatos Benjámin néhány hete a Figyelőnek adott interjúban állította, dacára annak, hogy a tulajdonosok között a Csányi Sándorral szoros üzleti kapcsolatban álló Nagy György, és az Orbán Viktorral és Hernádi Zsolttal is barátságban lévő Garancsi István is jelen van, valamint egy orosz-kanadai üzletember, a tulajdonosok kapcsolatai nem segítik őket az üzletben. "Szakmai cég vagyunk, a politikától távol tartjuk magunkat" - mondta a Figyelőnek.    

Rovatok