Index Vakbarát Hírportál

Fizetésemelésben verjük a németeket

2015. február 12., csütörtök 14:33 | aznap frissítve

Magyarországon 2,6 százalékos fizetésemelés és inflációval korrigálva 2,3 százalékos reálbér-növekedés várható a Hay Group előrejelzése szerint, így ebben az európai élbolyba kerülhetünk. 

Európában átlagosan 3,1 százalékkal nőnek majd a bérek, ami az 1,5 százalékos várható infláció mellett 1,6 százalékkal növeli a reálbért. A számok javulhatnak, ha alacsony marad az üzemanyag ára, és így több pénz marad az emberek zsebében.

A legjobban a bolgár dolgozók járhatnak, akiknek 4,6 százalékkal emelkedik a reálbére, de a top háromban van Románia és Litvánia is, a lengyelek pedig éppen hogy lecsúszhatnak 2,7 százalékos emelkedésükkel

 

A legnagyobb béremelésre a török dolgozók számíthatnak, az ő fizetésük 9 százalékkal emelkedhet az idén, ebből a 8,9 százalékra várt infláció miatt azonban szinte alig fognak érezni valamit.

Az egész világon 5,4 százalékkal nőnek majd átlagosan a bérek az idén, ami a 2014-es 5,2 százalékhoz képest nem nagy javulás. Összességében a feltörekvő országok járnak majd a legrosszabbul, például Brazília, Oroszország vagy Ukrajna, ahol 6-7 százalékkal emelkedtek a fizetések, viszont az ennél nagyobb infláció elviszi majd az egészet, így a reálbérek igazából csökkennek.

Sehol nem lesz olyan rossz viszont a Hay Group szerint, mint Venezuelában, ahol 40 százalékos béremelésre 64,4 százalékos infláció jön, így az ottani dolgozók valójában 24 százalékkal kevesebbet keresnek majd.

Rovatok