Index Vakbarát Hírportál

Ingyen megy az orosz gáz a szakadároknak

2015. február 19., csütörtök 17:16

Az orosz miniszterelnök ingyen küldene gázt  az ukrán szakadár területekre, sőt, pár órával Dimitrij Medvegyev bejelentése után a Gazprom meg is kezdte a szállítást – írja az MTI.

Medvegyev egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Donyec-medence lakói éheznek, az ukrán kormány pedig leállította a gázszállítást, ezért azt szeretné, hogy az energetikai minisztérium és a Gazprom vizsgálja meg, hogyan lehetne segélyként gázt juttatni az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaságba.

A Gazprom vezérigazgatója, (a pár napja Putyin elnökkel együtt Budapestre is ellátogató) Alekszej Miller szerint azóta meg is indult

12 millió köbméter földgáz szállítása.

Miller azt is bejelentette, hogy az ukrán kormány ellenőrizte Ukrajnába viszont áprilistól drágábban szállítanak a gázt, amit azóta az ukrán fél is megerősített.

Az ukrán kormány a szakadárok szerint február 16-án állította le a gázszállításokat a térségbe, ezért orosz Donyeckben már orosz gázra tértek át, Luhanszban pedig még csütörtök estig tartanak a készletek. Az ukrán Naftogaz pedig azt jelentette be, hogy a harcok miatt megrongálódott a szakadár területeket ellátó gázvezeték, ezért felfüggesztették a szállítást.

Rovatok