Index Vakbarát Hírportál

A Moody's is bóvliba sorolta Oroszországot

2015. február 21., szombat 09:39 | aznap frissítve

Megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Oroszországtól a Moody's Investors Service hitelminősítő, többek között azzal indokolva a döntést, hogy a folytatódó ukrajnai válság, valamint az olajár- és a rubelárfolyam-sokk várhatóan mély és tartós recesszióba sodorja az orosz gazdaságot.

A Moody's péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy a hosszú és rövid távú orosz szuverén adósságkötelezettségek besorolását „Ba1/Not Prime"-ra rontotta az eddigi „Baa3/Prime-3" szintről, és az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást adott. Így Oroszország adósminősítése átkerült a spekulatív – befektetésre már nem ajánlott – kategóriába.

Oroszország rövid időn belül a második hitelminősítőnél vesztette el befektetési ajánlású államadós-besorolását. Január végén a Standard & Poor's szintén spekulatív sávba sorolta vissza az Oroszországra érvényben tartott osztályzatát.

A Moody's az orosz adósosztályzat pénteki leminősítéséhez fűzött indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy a jelenlegi és a potenciális újabb nemzetközi szankciók, az orosz devizatartalék eróziója, az alacsony szinten megrekedt olajárak, valamint a magas és gyorsuló infláció negatív hatást gyakorol a jövedelmekre, emellett kikezdi az üzleti és a fogyasztói bizalmat. Mindezek alapján a hitelminősítő várakozása szerint az orosz gazdaság 2015-ben mély recesszióba kerül, és e recesszió 2016-ban is folytatódik. A Moody's számításai szerint az orosz gazdaság reálnövekedése a 2018 végével záruló tízéves időszakban gyakorlatilag zéró lesz.

A Moody's legutóbb január közepén mondott ítéletet Oroszországról, akkor is egy fokozattal vágta a hitelminősítést. Akkor a komoly olajár- és devizaárfolyam-sokkra hivatkozott. A két Moody's-bejelentés között szokatlanul kevés idő telt el, és a mostani lépés jelentőségét mutatja, hogy ezzel Oroszország a második nagy nemzetközi hitelminősítőnél kerül a befektetésre nem ajánlott (vagyis bóvli) sávba, írja a Portfolio.

Több mint egy évtizede először fordul elő, hogy Oroszországot a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül több is befektetésre már nem ajánlott osztályzattal tartja nyilván.

A Fitch Ratings még a befektetési ajánlású sáv alján tartja az orosz államadós-besorolást, de erre az osztályzatra is negatív kilátás érvényes.

Politikailag motiváltnak nevezte a Moody's döntését Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter. Szerinte a döntés nem egyszerűen túlzottan negatív, hanem olyan rendkívül borúlátó előrejelzéseken alapul, amelyek példa nélkülinek számítanak. Ezzel összefüggésben az orosz pénzügyminiszter arra utalt, hogy a Moody's értékelése messze túlmegy a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank és a nemzetközi pénzintézetek korábbi, az orosz gazdaságra vonatkozó előrejelzésein. Sziluanov úgy vélekedett, hogy a Moody's Investors Service bejelentése nem gyakorol komolyabb pótlólagos hatást a tőkepiac alakulására, írja az MTI.

Az orosz GDP 1,5 százalékkal csökkent januárban éves szinten az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium adatai szerint, miközben decemberben a gazdaság még 0,2 százalékkal nőtt. A minisztérium várakozása szerint a gazdaság 3 százalékkal zsugorodik az idén, számos elemző szerint azonban ez egy meglehetősen visszafogott várakozás, ténylegesen az 5 százalékhoz áll majd közelebb a gazdaság visszaesése.

Rovatok