Index Vakbarát Hírportál

Áprilisban indulhat a magyar-szlovák vezeték

2015. február 24., kedd 12:28

Hónapok óta nem indul a kereskedelmi üzem a szlovák-magyar gázvezetéken, pedig hivatalosan január elseje volt a kitűzött határidő, Orbán Viktor és Robert Fico pedig már tavaly tavasszal átadta. Korábban hiába kérdeztük a Magyar Gáz Tranzit Zrt.-t a késlekedés okáról, és az indulás lehetséges időpontjáról, választ nem kaptunk.

Aradszki András, energiáért felelős államtitkár a gáztörvény módosításáról szóló parlamenti vitán viszont elárulta: április előtt nem lesz startra kész a vezeték.

"Többen kifogásolták, hogy a magyar-szlovák vezeték nem működik. A működésnek két feltétele van. Az egyik feltétel az, hogy műszakilag alkalmas legyen, a másik az, hogy a kereskedelmi működéshez szükséges engedélyekkel rendelkezzen" - mondta.

Aradszki szerint vannak műszaki hibák, amelyek a próbaüzem alatt előfordultak, mindig jön olyan hiba, amit orvosolni kell, ezt várhatóan március végéig kijavítják.

"A szabályozásnál ott tartunk, hogy az Európai Unió napokon belül megküldi a jóváhagyását, ami alapján a Magyar Energia- és Közmű-szolgáltatási Hivatal kiadhatja azt az engedélyt, amely alapján a kereskedelmi tevékenységet ez a vezeték tudja gyakorolni" - mondta az államtitkár a pénteki felszólalásában.

Aradszki reagált az Indexnek arra a múlt heti felvetésére is, miszerint az, hogy az épp tárgyalt gáztörvényben nem kezelik az egyetemes szolgáltatóknak kötelezően felajánlott gáz kérdését júliustól, azzal az állami közműholdingnak is megágyazhat a kormány: könnyebb lenne ügyfeleket gyűjteni, ha a szolgáltatók gáz nélkül maradnának.

Az államtitkár Moldova Györgytől idézve erre azt mondta, ez csak spekuláció, ami "annyira igaz, hogy még az ellenkezője sem". Valójában már megkezdték az egyetemes szolgáltatók ellátásáról szóló jogszabály előkészítését, hamarosan benyújtják, márciusban fogják megvitatni.

Rovatok