Index Vakbarát Hírportál

Bíróság előtt a volt görög pénzügyminiszter

2015. február 25., szerda 13:09

Megkezdődött Jeórjiosz Papakonsztantinu volt görög pénzügyminiszter bírósági tárgyalása szerdán Athénban. Hivatali visszaélés és okirathamisítás gyanújával emeltek vádat ellene, írja az MTI.

Az 53 éves Papakonsztantinut azzal vádolják, hogy törölte rokonai nevét a Lagarde-listaként ismert dokumentumról, amely majdnem kétezer, feltehetően adócsaló görög nevét tartalmazza, akiknek a nagy-britanniai HSBC bank svájci leánybankjánál van számlájuk. A volt politikus tagadja a vádat, miszerint mielőtt továbbította a listát az adóhatóságoknak, törölte róla három hozzátartozója nevét.

Papakonsztantinu a tárgyaláson valamennyi vádpontban ártatlanságát hangoztatta. A politikus 2009 és 2011 között volt Görögország pénzügyminisztere. A listát Christine Lagarde, az IMF főigazgatója 2010-ben küldte el a volt politikusnak. A bírálók szerint viszont akkor a kormány nem tett eleget a dokumentum haladéktalan kivizsgálásának.

Ha bűnösnek találják a volt pénzügyminisztert, súlyos börtönbüntetésre számíthat, ugyanis a vádpontok között az állam ellen elkövetett bűncselekmény is szerepel, ami súlyosbító körülmény.

Rovatok