Index Vakbarát Hírportál

Gazprom: Ha a hét végéig nem fizettek, elzárjuk a gázcsapot

2015. február 26., csütörtök 14:37

A Gazprom kész az orosz-ukrán megállapodástól elkülönítve kezelni a Donyec-medence gázellátását, de a Kijev által előre kifizetett összegért csak a hétvégéig tud szállítani Ukrajnának, jelentette be csütörtökön az orosz állami energetikai cég szóvivője az MTI szerint.

Az ukránok 206 millió köbméter földgázt várnak a Gazpromnak előre kifizetett összegért. Az orosz cég most azt mondta, ezt a mennyiséget eljuttatja az ukránoknak, de ha a hét végéig nem kapják meg az újabb fedezetet, nem adnak több gázt.

Korábban Ukrajna a múlt héten a vezetékek megsérülésére hivatkozva leállította a szakadárok által ellenőrzött dél-kelet ukrajnai területek gázellátását. A Gazprom a múlt csütörtök óta közvetlenül napi 12 millió köbméter gázt továbbít az úgynevezett donyecki és luhanszki köztársaságoknak.

Vlagyimir Putyin szerdán népirtáshoz hasonlította azt, hogy Kijev beszüntette a szakadár délkelet-ukrajnai régiók gázellátását. Az orosz elnök arra is figyelmeztetett, hogy gondokat okozhat Európa gázellátásában, ha Ukrajna felé leáll az orosz gázszállítás.

Rovatok