Index Vakbarát Hírportál

Még több paksi adat titkos lenne 30 évig

2015. február 27., péntek 11:09

Nem elég, hogy 15-ről 30 évre nő a paksi beruházással összefüggő dokumentumok titkosítása, a arról is döntenének, hogy a titkosítás az eddiginél is több adatra kiterjedjen.

A törvényalkotási bizottság elé került javaslat értelmében nem csak a megvalósítással, beruházással kapcsolatos üzleti, műszaki adatok és szerződések lesznek titkosak. A titkosítást kitejesztik már az eredeti, oroszokkal kötött "egyezmény előkészítésével, megkötésével kapcsolatos üzleti és műszaki adatokra is, valamint az ezekkel összefüggő döntések megalapozását szolgáló adatokra".

Az eddigi szöveg csak a megvalósítási megállapodásokhoz, a beruházással összefüggésben kötött szerződésekhez, valamint az ezek előkészítésével, megkötésével kapcsolatos adatok titkosításáról szólt, a módosított szövegbe bekerülne magával az eredeti egyezménnyel összefüggő rész is.

Vagyis leghamarabb harminc év múlva tudhatjuk meg, hogy milyen döntések sorozata vezetett odáig, hogy az oroszokkal szerződjünk. Ekkorra az új blokkok élettartama nagyjából a feléhez közelít majd, a szerződést aláíró Orbán Viktor pedig több mint nyolcvan éves lesz.

Mindez egyébként azért nagyon rossz hír, mert a kisebb nyilvánosság drágább közbeszerzéseket és ebből adódóan felesleges adófizetői veszteségeket jelent. Korrupciókutató közgazdaászok statisztikai módszerekkel kimutatték, hogy Magyarországon 100 milliárdos beruházási érték esetén 4-8 milliárd forintos árnövekedésre lehet számítani pusztán a nyilvánosság korlátozása miatt.

Ez a paksi projekt esetében az árak 160-320 milliárd forintos emelkedését jelentheti. Kicsit leegyszerűsítve és 3,8 millió magyar háztartással számolva: családonként 84 200 forinttal kerülhet többe az erőműbővítés pusztán azért, mert a kormány titkolózik.

A Fidesz szerint a paksi bővítés az energiabiztonságot szolgálja, így az egész ország ellen való a projekt támadása, a titkosítás pedig a többi közt nemzetbiztonsági okokkal magyarázható. Az MSZP viszont minden idők legnagyobb korrupciós ügyének minősítette a beruházást. A Jobbik úgy látja, hogy „jó cél érdekében is lehet hatalmas pénzt lopni”, az LMP pedig „a hazaárulás minősített esetének” nevezte az adatok harminc évre szóló titkosítását.

Rovatok