Index Vakbarát Hírportál

Ön dolgozna vasárnap 8-tól 12-ig 2500 forintért?

2015. március 5., csütörtök 13:43

Nemcsak a boltosok, az alkalmazottak is rosszul járhatnak a vasárnapi zárva tartással – egy konkrét esetet virágbolti alkalmazott olvasónk írt meg felhívásunkra. Előző cikkünkben egy virágboltos mesélte el, hogy sínyli meg a családja a családok védelmében hozott törvényt. A példánkban szereplő alkalmazott azt mondja, hiába szabad most fixen a hétvégéje, elvesztette a lehetőséget, hogy maga ossza be az idejét.

„A virágüzletek reggel 6-tól 12-ig lehetnek nyitva alkalmazottal. A legtöbb bolt nyolckor vagy kilenckor nyit ilyenkor. 12 után a tulajdonos vagy családtagja tarthat nyitva.

Magyarul az alkalmazott azért keljen fel, hogy négy óráért vagy akár még kevesebbért beutazzon a munkahelyére, majd mire belemelegedne a munkába, addigra megérkezik a főnök, aki leváltja, és újra buszozhat haza. Mindezt pár ezer forintért, amiből vegyük le a kajapénzt, neadjisten a cigipénzt, és kijön, hogy egy fillérje sem maradt délutánra.

Akinek alkalmazottként van családja, a délelőttje el van cseszve, mert még az ebéd nincs kész, és végül ott van, hogy kár volt bemennie dolgozni.

Ez Magyarország. A törvény az egyikkel ad, a másikkal elvesz. Mióta világ a világ, a virágosok hétvégente bonyolítják le a heti forgalmuk java részét.”

Miért tarthat a virágos nyitva délig?

A törvény hatályba lépése után a kizárólag pékárut, tejterméket értékesítő üzletek vasárnap és munkaszüneti napokon 5 és 12 óra között nyitva lehetnek, az újságosok és a virágüzletek 6-tól 12-ig. 12 után ők is csak akkor, ha a tulajdonos vagy közvetlen családja viszi a boltot.

Olvasónk „egy csalódott és dühös alkalmazott” néven írta alá a levelét. Amikor megkerestük, már jobb volt a helyzet: kiderült, végül sikerült megállapodnia a főnökével, hogy alapesetben nem fog dolgozni vasárnap, mert négy órára felesleges bemennie, 12 után pedig úgyis csak a főnök dolgozhat.

Körülbelül 2500 forintot kapna egy 8–12 óra közötti vasárnapi műszakért, és úgy érzi, ezért a pénzért nem érné meg, hogy a fél napja rámenjen a munkára.

Eddig volt, hogy dolgozott hétvégén, de cserébe kapott hétköznap egy szabadnapot, így tudta a banki és egyéb hivatalos ügyeit intézni. „Eddig el lehetett osztani, mostantól nem fogok tudni semmit elintézni.”

A jó oldala az, hogy az egész hétvégém szabad, el tudok menni bulizni szombaton anélkül, hogy a másnapra kéne gondolnom. De eddig én tudtam beosztani a napjaimat, most már fixen csak hétköznap tudok dolgozni.

– mondta.

Ön dolgozna vasárnap 8-tól 12-ig 2500 forintért?

  • 12823
    Nem.
  • 2547
    Igen.

Olvasónk, aki 18 éve dolgozik a szakmában, azt is kiemelte, a főnökét is rosszul érinti a változás. „Hétköznap a főnököm jár ki a piacra, pedig már idős, nem kis feladat. Neki is szar ám az, hogy minden vasárnap be kell jönnie. Nincs választási lehetősége, mert ő a virágkötő, hiába dolgozhatna a családtagja helyette, mit tudna csinálni?” – tette hozzá.

Ön is bolttulajdonos vagy alkalmazott? Önt és családját hogy érinti a vasárnapi zárva tartás? Írja meg nekünk a tema+bolt@mail.index.hu emailcímre!

Rovatok