Index Vakbarát Hírportál

Jobban áll az államkassza, mint tavaly

2015. március 5., csütörtök 17:56

Februárban 256,9 milliárd forint volt az államháztartási hiány, 151 milliárddal kevesebb, mint tavaly ugyanekkor – írja a Nemzetgazdasági Minisztérium. A kormány.hu-ra kikerült közlemény szerint az elmúlt évtizedben mindössze kétszer fordult elő, hogy az ideinél alacsonyabb lett volt az államháztartási hiány.

Az első két hónap hiánya is kedvezőbb, mint tavaly volt, idén januárban és februárban eddig 310,7 milliárd forint mínuszban van az államkassza, míg 2014-ben 483,3 milliárd forint volt. Idén egész évre 877,4 milliárd forintos hiánnyal számol a kormány, ennek 35,4 százalékát teszi ki az első két hónap.

A kormány szerint az alacsonyabb hiány annak köszönhető, hogy nőttek a fizetések és az állam például az online pénztárgépekkel több adót tudott beszedni. Emellett a kamat költségek is kedvezőbben alakultak az idén. Az eddigi idei hiányon belül a központi költségvetés 379,8 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 24,8 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 44,3 milliárd forintos többlettel zártak.

Rovatok