Index Vakbarát Hírportál

Mégsem lehetnek nyitva a boltok vasárnap Orbán vejének kikötőjében

2015. március 5., csütörtök 12:40

Kivételek a törvény szerint:

  1. gyógyszertárak
  2. repülőterek
  3. pályaudvarok
  4. börtönök
  5. kórházak
  6. piacok, termelői piacok
  7. vásárok
  8. benzinkutak
  9. laktanyák
  10.  kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatások
  11.  szállodák, kempingek
  12.  a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységek
  13.  éttermek, vendéglátóhelyek
  14.  a világörökségi területen található üzletek
  15.  múzeumok, fürdők

A vasárnapi zárva tartás csak szigorodni fog majd március 15. után a Vs.hu cikke szerint. A portálnak az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt mondta, hogy a rendelet, amin egyelőre dolgoznak, nem ad lehetőséget arra, hogy a főszabálytól eltérjenek a boltok. Ezt azt jelenti, hogy nem lesznek új kivételek a már a törvényben foglaltak mellett. Pedig a kereskedők abban reménykedtek sokáig, hogy a törvényt pontosító rendelet majd lazít a szabályokon.

A Vs.hu azt írja, hogy a korábbi hírekkel szemben nem lehetnek nyitva

Az önkormányzatok viszont tovább is szigoríthatják a nyitvatartási tilalmat, mint ahogy azt a XVIII. kerületben, vagyis Pestszentlőrincen és Pestszentimrén már meg is tették: itt az eddiginél egy órával kevesebbet, vagyis este 10-ig maradhatnak majd nyitva a boltok, a családi éjjel-nappalik pedig csak a főútvonalak mentén kaphatnak kivételt ez alól. Más önkormányzatok eddig még nem szigorítottak, de a lehetőségük és most már a precedens is megvan rá.

A Vs.hu arról is ír, hogy a MÁV és a Spar is megerősítette, puhatolóznak arról, hogyan lehetne boltot nyitni a pályaudvarokon. A Világgazdaság ugyanakkor azt írja, hogy a bár a MÁV-nál tényleg érdeklődött több cég,  konkrét tárgyalások eddig nem voltak, és minden kiforratlan. A Volán-társaságok viszont egyelőre egyáltalán nem ugrottak rá a lehetőségre – sőt, György Tibor, a Volán Egyesülés egyik vezetője szerint a buszpályaudvarok nem is alkalmasak arra, hogy ott boltok üzemeljenek.

Rovatok