Index Vakbarát Hírportál

Új cég kezeli Gyurcsányék milliárdos befektetéseit

2015. március 9., hétfő 12:31

Új céget alapított Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára, hogy az vigye tovább az Altus Zrt. eddigi befektetési üzletét. Az új céget, az Altus Portfólió Kft.-t a Napi.hu szúrta ki a Céginfóban. A céget februárban jegyezte be a bíróság 350 milliós jegyzett tőkével, annak ügyvezetője pedig a volt miniszterelnök felesége, Dobrev Klára. Az új vállalat az Altus Befektetési Zrt.-ből vált ki, ami ezután az üzletviteli és vezetési tevékenységet viszi tovább, a vagyonkezelés a Altus Portfólió végzi majd.

Ide kerültek át a Zrt. több tízmilliárdos árbevételű leányvállalatainak, a tűzálló kályhabelsőket gyártó mosonmagyaróvári Motim Zrt., a nyomdai kellékeket gyártó Béta-Roll hengergumizó Zrt.és a BudaShen Kereskedőház Kft. részvényei.

Az Altus Zrt.-nek eddig 845,1 millió forint saját tőkéje volt, ebből már csak 39,6 millió maradt, 805,5 az új kft.-hez került.

A Zrt. egyedüli részvényese Gyurcsány Ferenc, aki a 2014-es vagyonbevallása szerint bruttó 168,6 millió forint osztalékot vesz ki a cégből.

Az Altus Zrt.-t már korábban is átszervezték, ekkor lett külön cég a fejlesztéspolitikai tanácsadással foglalkozó Altus-ConsAlt Kft., ami viszont továbbra is a zrt. tulajdonában maradt. Ez a cég Bulgáriában, Szerbiában, Koszovóban, Albániában és Montenegróban ad tanácsokat, keretszerződésben az Európai Bizottsággal.

Rovatok