Index Vakbarát Hírportál

Pluszmunka az ekaer, pénzen megy a vita

2015. március 10., kedd 09:07

Egyre több gyártótól kér a fuvarozója pénzt azért, hogy bejelentsék a szállítmányhoz tartozó rendszámot, mióta március elsején élesedett az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekaer) – írja a Világgazdaság. Olyan szállítmányozó is akad, aki nem szervezi meg a fuvart addig, amíg nem kap jogosultságot arra, hogy módosítsa a szükséges adatokat az ekearben, majd a szolgáltatás díját kiszámlázza.

Holics Szilvia, a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) kommunikációs és marketingvezetője azt mondta a portálnak, hogy olyan is van, aki nem akar, nem mer vagy nem tud pénzt kérni a rendszámért, és olyanok is vannak, akik csak akkor kérnek, ha maguknak kell adatot adniuk a NAV-rendszerbe belépve.

A gyártók szerint viszont ez így elfogadhatatlan, a fuvarozóknak pedig többletmunkát jelent a rendszer. A legnagyobb baj a rendszerrel az, hogy nem tisztázott, hogy büntetés esetén kire hárul a felelősség. A portál által megkérdezett érintettek szerint így az sokat segítene, ha pontosítanák a szankciókat: így tudni lehetne, hogy hogyan oszlik meg a felelősség, és a díjat is arányosan lehetne megállapítani.

Rovatok