Index Vakbarát Hírportál

Utána se számolt a vasárnapi zárva tartásnak az NGM

2015. március 18., szerda 08:13

Közérdekű adatigényléssel próbálta megszerezni a Portfolio.hu a nemzetgazdasági Minisztérium hatástanulmányait arról, hogy milyen hatása lesz a vasárnapi boltbezárásról szóló KDNP-s törvénynek a magyar emberekre. A portál ezt  választ kapta az NGM-től:

A törvényjavaslat önálló képviselői indítványként került benyújtásra az Országgyűlés elé. Tekintettel arra, hogy a törvényjavaslatot nem a Nemzetgazdasági Minisztérium készítette elő és nyújtotta be az Országgyűlés elé, így azzal kapcsolatosan nem rendelkezik hatástanulmánnyal. Fentiek alapján közérdekű adatigénylését nem áll módunkban teljesíteni.

Ez azt jelenti, hogy semmilyen alapos, tudományos igényű előzetes elemzés nem készült arról, hogy mekkora hatása lehet a bezárásnak a foglalkoztatásra, a GDP-re, a kereskedelmi forgalomra, stb.

A Portfolio közölt egy levelet, amit még korábban írt nekik az NGM, amiben a minisztérium végez egy gyors fejszámolást, amiből az jön ki, hogy

Hogy ezt mire alapozzák, azt ugye nem tudni. Talán Semjén Zsolt, Harrach Péter, Rétvári Bence és képviselőtársaik tudják, de a Portfolio őket nem kérdezte meg, csináltattak-e hatástanulmányt, mert amúgy valószínűleg nem. Őket a hit vezette.

Ha önnek olyan boltja van, amelyik nyitva tarthat vasárnap, és szeretne szerepelni az Index vasárnapi nyitvatartós térképén, itt regisztrálhat a cikk végén. Itt pedig azt nézheti meg, mivel ütötte el a KDNP-s polgármester az utolsó szabad vasárnapot. Mi, mint család ebben nagyon sérülünk – mesélte egy boltos a családok védelmében hozott törvényről, alkalmazottak is meséltek nekünk arról, hogy élik meg a változást.

Rovatok