Index Vakbarát Hírportál

A csokoládé is kockázatos termék lesz az ekáerben

2015. március 20., péntek 15:34

A csokoládé-féleségek, gombák, dzsemek és gyümölcslevek is kockázatos terméknek minősülnek majd az ekáerben az NGM rendelettervezete szerint, amelyet a kormány honlapján tettek közzé.

Felkerültek a listára a növényi olajok, továbbá az állatok etetésére szolgáló készítmények. Ezeken kívül még néhány hulladék is kockázatos terméknek minősülhet. Például a cukorgyártási hulladék, a szójabab préselése után visszamaradó olajpogácsa, valamint a növényi zsírok és olajok kivonása után visszamaradó olajpogácsa is. Felkerült a listára még a cement klinker, a fehércement és a bauxitcement is.

A nemzetgazdasági tárca indoklása szerint a kockázatos termékek közé olyan új termékeket vennének fel, amelyek jellemzően érintettek az áfacsalásokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési tapasztalata szerint.

Az ekáer-rendelet meghatározza a kockázatos termékek fuvarozásának feltételeként támasztott, kockázati biztosíték nyújtásának részletszabályait is. A biztosítéknak folyamatosan el kell érnie a fuvarozói bejelentést megelőző 45 napban szállított kockázatos termékek együttes, áfa nélkül számított ellenértékének a 15 százalékát.

Rovatok