Index Vakbarát Hírportál

Jól fogy a vasasi szénbánya szene

2015. március 23., hétfő 11:03

Megkezdődött hétfőn a Pannon Hőerőmű Zrt. tavaly decemberben újranyitott pécs-vasasi bányájában kitermelt szén értékesítése – írja az MTI. A cég 5 évre évi 15 ezer tonna szén termelésére kapott engedélyt, ez a környezet jelentős átalakítása, illetve a por- és zajterhelés növelése nélkül kitermelhető.

A társaság alvállalkozója, a Neolit Kft. mostanra mintegy 3000 mázsa szenet fejtett ki és halmozott fel a Pécstől északkeletre található bányában, a vásárlók a kijelölt értékesítési helyeken, a bánya mellett, valamint egy tüzéptelepen juthatnak hozzá a fűtőanyaghoz.

"A vasasi szenet döntően a helyi lakosság tüzelőanyagának szánjuk, amely mind az importszénnek, mind az egyéb, folyamatosan dráguló energiaforrásoknak valós alternatívája lehet" - mondta a Pannon Hőerőmű elnök-vezérigazgatója Péterffy Attilát.

A cégvezető elmondta, olyan árat határoztak meg, amely mindenki számára megfizethető, versenyképes a piacon található más tüzelőanyagok árához képest. A Pécs-Vasason külszíni fejtéssel kitermelt, úgynevezett nyers aknaszén fűtőértéke 3000-3600 Kcal kilogrammonként, ami nagyjából egyezik fél köbméter földgázéval és két kilogramm tűzifáéval.

Rovatok