Index Vakbarát Hírportál

Orbán: Nem voltak bennfentes információink

2015. március 27., péntek 08:32

Orbán Viktor a Quaestor-ügyről azt mondta a Kossuth rádióban, hogy a Buda-Cash bedőlése és a sok önkormányzat pénzének beragadása után a terjedő pletykák alapján döntöttek, hogy az állami intézményeknek ki kell venniük a közpénzeket a brókercégektől. Azt is mondta, az ügytől kinyílt a zsebében a bicska.

Helyes döntés volt, hogy az első brókercég bedőlése után megtették azokat a lépéseket, amelyekkel „az emberek pénzét meg lehetett menteni”– mondta Orbán Viktor pénteken  a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

A kormányfő elmondta: az első brókerügy, a Buda-Cash-ügy után azonnal úgy döntöttek, fel kell számolni azt a kockázatos megoldást, hogy brókercégeknél vannak adófizetői forintok.

Orbán  megerősítette, hogy kapott levelet a Quaestortól – ezt közvetlenül küldték neki –, és ennek tartalma megegyezett azzal a bejelentéssel, amelyet a cég a jegybanknál tett. A kormányfő azzal folytatta, hogy ezután azonnal beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, átküldte neki a levelet, hogy lépjen kapcsolatba a brókercéggel, ha tárgyalni akarnak.

A döntés a kockázatos befektetések kivonásáról szóló döntés viszont már jóval a levél megérkezése előtt megszületett.

A kormányfő szerint nem voltak bennfentes információik, hanem a Buda-Cash bedőlése és a sok önkormányzat pénzének beragadása után a terjedő pletykák alapján döntöttek, hogy az állami intézményeknek ki kell venniük a közpénzeket a brókercégektől. Orbán azt is mondta, még vizsgálják, hogy bár állampapírban volt a kereskedőház tőkéje a Quaestornál, mégis készpénzt kapott vissza.

A kormányfő azt is mondta, hogy senki nem sajnálja a brókerektől „a kőgazdag emberek világát”, ha a munkájukkal a többi embernek is segítettek pénzhez jutni.

De abban az esetben, ha ez az életmód, vagyoni helyzet a keményen dolgozó emberek pénzének ellopásából áll elő, akkor kinyílik a bicska az ember zsebében.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a brókerügy megmutatta, hogy hiányzik Magyarországon egy olyan modern kincstári rendszer, amely megfelelő kondíciókkal biztosítaná a közpénzek, benne az önkormányzati pénzek „parkoltatását”.

Vajon hol volt a politikusok pénze?

A Jobbik azt kéri, hogy a politikusok nyilatkozzanak: ők vagy családtagjaik vettek-e ki pénzt a Quaestorból március 1. és 9. között. Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: kérésük az országgyűlési és EP-képviselőkre, miniszterekre, államtitkárokra, helyettes államtitkárokra és a tárcák "holdudvarához tartozókra" vonatkozik.

A parlamenti képviselőknek hétfőn adnak át egy nyilatkozattervezetet - közölte a szóvivő, aki szerint több mint beszédes, ha valaki nem tölti ki azt. Azt is mondta, ha a miniszterelnök tudott előre a helyzetről, nemcsak a közpénzt kellett volna megvédenie, hanem az emberek pénzéért is tennie kellett volna.

A DK péntek délelőtt kozölte, írásbeli kérdés formájában felszólítja Orbán Viktort, a kormány valamennyi miniszterét és a Magyar Nemzeti Bank elnökét, hogy hivatalosan és írásban nyilatkozzanak arról, hogy ők maguk, saját tulajdonú cégeik, családtagjaik, vagy családtagjaik tulajdonában álló cégek voltak-e bármilyen kapcsolatban a Quaestorral." Joga van tudni a keményen dolgozó embereknek, hogy a maffiakormány vezetője, miniszterei, a jegybank elnöke és hozzátartozóiknak voltak-e befektetéseik a pilótajátékként működő cégben, és ha igen, azokat sikerült-e kivenniük a csőd előtt. Tudni akarjuk azt is, mettől meddig volt pénzük a Quaestorban" - írta közleményében Gréczy Zsolt szóvivő.

Nyári költségvetés, Paks, M4-es

Orbán Viktor a következő témákról beszélt még a rádióinterjúban:

Rovatok