Index Vakbarát Hírportál

Családosok, ott a meglepetés a bankszámlán!

2015. április 1., szerda 08:38 | aznap frissítve

Egy nappal a megszokottnál korábban érkezett meg a családi pótlék. A pénzt már március 31-én kedden elutalták, hogy húsvét előtt biztosan mindenki megkapja. A postai kézbesítés még egy nappal korábban indult el. Egy gyerek után 12 200 forint jár. Országszerte csaknem 1,8 millió gyermek után fizetnek a szülőknek családi pótlékot, hogy mennyit, az a gyerekszámtól, a család szerkezetétől és a gyermek egészségi állapotától függ - írta a Pénzcentrum.

De a mai naptól más változás is van. A pénz ezentúl a kormányhivataloktól érkezik. Járási szintre - tehát a kormánymegbízotthoz kerülnek még áprilistól a gyámhivatalok, a társadalombiztosítási igazgatási szervek, a munkaügyi központok és a földhivatalok.

A kormányhivatalokhoz kerülnek még a területi egészségbiztosítási pénztárak baleseti megtérítési feladatai, a honosításokhoz kapcsolódó anyakönyvezés, valamint az államkincstár családtámogatással és lakáscélú támogatásaival kapcsolatos feladatai is.

Alapvetően az igénylés menete változik: több helyen lehet az igényeket benyújtani. Tehát a Magyar Államkincstárban, a járási hivataloknál és a kormányhivataloknál is lehet igényelni.

Ez közel 200 új helyszínt jelent: a legnagyobb előnye, hogy nem kell a megyeközpontba utazni a szülőnek azért, hogy igényelje, hanem el tudja a járási központban is intézni.

Szigorítanak a családi pótlékon

2016. január 1-től a családi pótlék kifizetését óvodába járáshoz kötik. Azaz csak az kaphatja meg a juttatást, akiknek a gyermeke rendszeresen jár óvodába, és nincs 20-nál több igazolatlan hiányzása. Ha az igazolatlan hiányzás meghaladja a 20 napot, a családi pótlék folyósítását az állam felfüggesztheti.

A jogszabály alapján felmentés kérhető a 3 éves kortól való óvodába járás alól bizonyos feltételek mellett, de a korábbiakhoz hasonlóan 5 éves kortól változatlanul kötelező az óvoda mindenkinek.

Rovatok