Index Vakbarát Hírportál

Százhalombatta 1,9 milliárdot bukott a brókerbotrányon

2015. április 2., csütörtök 23:20

Névértéken 1,9 milliárd forint hiányzik Százhalombatta önkormányzatának a bedőlt Hungária Értékpapír Zrt.-nél tárolt befektetéseiből. Ezt maga az önkormányzat árulta el az Átlátszónak.

A város szóvivője úgy fogalmazott: „Az önkormányzat és a Hungária nyilvántartása között névértéken 1,9 milliárd forint összegű eltérés mutatkozik.”

A 18 ezres várost az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület polgármestere, Vezér Mihály vezeti. A képviselő-testület valamennyi értékpapír-vásárlást előzetesen jóváhagyott, kizárólag diszkont kincstárjegyeket és magyar államkötvényt vettek, portfóliókezelésre nem adtak megbízást. 1,6 milliárd forintnyi papírjukat meg is találta a Hungária jegybanki felügyeleti biztosa.

Az Átlátszó szerint az önkormányzat ügyfélszámláján lévő pénzekkel gyaníthatóan „sajátjukként rendelkezett” a Hungária, vagyis lenyúlták, ezt tudták meg a százhalombattaiak a felügyeleti biztostól.

A város 2012 áprilisa óta fektette be szabad pénzeszközei egy részét a Hungáriánál, a céget több ajánlat közül választották ki, mint a legmagasabb hozamot kínálót.

Rovatok