Index Vakbarát Hírportál

Adóbevallást készít? Ezekre nagyon figyeljen!

2015. április 8., szerda 11:51

Tízből egy adózó elrontotta a bevallását az eddig feldolgozott adatok szerint. A NAV közölte, áprilisig 800 ezren adtak be bevallást, és 375 ezren kérték a NAV közreműködését az elkészítésében, a bevallások nagy részét már feldolgozták.

A beérkezett bevallások 2 százalékában van olyan hiba, amelyet csak a bevalló közreműködésével lehet javítani, a többi hibás bevallást a NAV munkatársai javítják. A közleményben az adóhatóság felsorol több jellemző hibát:

A NAV felhívta a figyelmet arra, hogy ha valakinek a családjában év közben változás volt - például a gyermek sikeres érettségit tett, a szülők elváltak vagy született egy gyermek -, és ezt nem jelezte a munkáltatójának, akkor a pontos számítás és kitöltés az adózóra hárul. Aki év közben jogosulatlanul vette igénybe a családi kedvezményt, vagy nem a megfelelő összeget vette igénybe, akkor a többletet vissza kell fizetni, illetve 12 százalékos bírsággal is számolni kell.

A hivatal honlapján elérhető nyomtatványkitöltő program segít a lehető legkevesebb hibával kitölteni a bevallást, bizonyos adatokat elég csak egyszer kitölteni és a program önállóan számol. A hibák közül pirossal jelöli a program a bevallás tartalmi hibáját, sárgával az összefüggésekre hívja fel a figyelmet, a kék pedig olyan súlyos hibát mutat, amellyel a bevallás érvénytelen, írta a NAV.

Rovatok