Index Vakbarát Hírportál

Törvényesítenék a hálapénzt

2015. április 8., szerda 07:47 | aznap frissítve

Jogszabály-módosítással egyértelműsíthetik a hálapénz elfogadásának törvényi hátterét – írja szerdai cikkében a Magyar Nemzet az Igazságügyi Minisztérium (IM) által kezdeményezett törvénymódosítási javaslatra hivatkozva.

A minisztérium oldalán megjelent, egyes büntetőjogi törvények módosításáról szóló tervezet szerint

A tervezetet még nem tárgyalta a kormány. Magyar Gábor ügyvéd a lapnak azt mondta, elsősorban a hálapénz elfogadásának esetleges büntetőjogi fenyegetettségét kívánja csökkenteni a jogalkotó.

Rezidensek: Ez így nem oké 

Dénes Tamás, a Magyar Rezidensszövetség elnöke a lapnak úgy vélekedett, a hálapénzrendszer elűzi az orvosokat Magyarországról, ezért ennek a „szoftkorrupt” rendszernek a konzerválása súlyos hiba lenne a jogalkotótól. A hálapénzrendszer megszüntetése tekintetében álláspontjuk nem változott: az államnak kell garantálnia az egészségügyben dolgozók – akár lépcsőzetes – bérrendezését, amely után a hálapénz minden formáját és a „rendszer” minden résztvevőjét büntetni kell.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kutatása szerint a lakosság tavaly 8,3 milliárd forintot költött paraszolvenciára, míg 1998-ban 3 milliárd forintot, ami reálértéken 18 százalékos növekedést jelen. 

Rovatok