Index Vakbarát Hírportál

Ön D1-es vagy D2-es? Ha azt hiszi, mindegy, téved!

2015. április 9., csütörtök 07:32

Három hónapja vezették be az útdíjat, az eddigi tapasztalatok szerint a leggyakoribb hiba, hogy az autósok összekeverik a D1-es és a D2-es kategóriát, írta a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) alapján az MTI. Ha valaki D2-es autójára D1-es matricát vásárol, az jogosulatlan használja az utat, tehát fizetnie kell! 

A D2-es kategóriába tartoznak a hétnél több utas szállítására alkalmas személygépkocsik, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik és a lakóautók. A D2-es kategóriában a heti (10 napos) és a havi e-matricák a D1-es kategória díjainak kétszeresére emelkedtek, az éves matricák ára azonban megegyezik a D1-es kategória árával.

Nem jobb később, mint soha

Szintén gyakran előforduló hiba, hogy a kisebb, 15 személyes autóbuszok üzemeltetői nincsenek tisztában azzal, hogy járművük a B2-es díjkategóriába tartozik, és tévesen D1-es vagy D2-es kategóriában váltanak jogosultságot.

Ugyancsak gyakori tévesztés, hogy az autós utólag váltja meg az e-matricát. Ezt a jogszabály értelmében minden esetben előre, a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megváltani, az akár néhány perccel később megvett e-matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül. Az ellenőrző kamerák az autóról rendszám alapján azonnal megállapítják, van-e érvényes e-matricája.

Az adatok szerint az év első három hónapjában 2,97 millió e-matricát vásároltak az autósok, ebből 949 ezer volt az idén bevezetett megyei matrica.

Rovatok