Index Vakbarát Hírportál

Olcsó lakás Újbudán? Most ezt keresik a legtöbben

2015. április 9., csütörtök 11:40 | aznap frissítve

A 12 és 20 millió forint közötti értékesítési árral, illetve 50–75 négyzetméter közötti alapterülettel rendelkező ingatlanokat keresik a leginkább a lakáspiacon. Budapesten a keresők körében a legnépszerűbb Újbuda, de sokan keresnek ingatlant a II., XIII., XII. kerületekben is. Országos szinten Budapestet és Pest megyét követően Veszprém megye a legnépszerűbb, derül ki az Otthontérkép ingatlankereső portál felhasználói adataira épülő elemzéséből.

Az Otthontérképet használó keresők körében márciusban a legtöbb - az összes keresésnek a 25 százaléka - a 12 és 20 millió forint közötti ingatlanokra esett, de nagyon népszerűek a 10 millió forint körüli otthonok, illetve a 20 és 35 millió forint kínálati árral hirdetett lakások és házak is.

A potenciális ingatlanvásárlók közel 70 százaléka ebben a sávban keres ingatlant. A keresők körében március hónapban a 20-35 milliós ingatlanok népszerűsége nőtt legjobban (+1.4%) a megelőző félévhez viszonyítva, miközben a 20 millió Ft alatti ingatlanok népszerűsége nem számottevően, de csökkent. Az ingatlanok alapterületét tekintve az ingatlankeresők körében a legnépszerűbbek az 50-75 négyzetméter alapterülettel rendelkező otthonok, az összes keresés 30 százaléka ilyen típusú ingatlanokra vonatkozik.

A keresők körében, érthető okokból, népszerűnek bizonyulnak a kisebb alapterülettel rendelkező garzonlakások is, az összes keresés 20 százalékában 30-50 négyzetméter alapterülettel rendelkező ingatlanokat kerestek. Hasonlóan népszerűek a 75 és 100 négyzetméteres, jellemzően 2-nél több szobás családi lakások is.

A nagyobb alapterülettel rendelkező ingatlanok közül a 100 és 180 négyzetméter alapterületűek népszerűek még, 100 keresésből 10-ben 130 négyzetméterig, 6-ban pedig 180 négyzetméterig keresnek ingatlanokat. A 180 négyzetméter feletti ingatlanokat egy szűk réteg keresi, az összes keresés mindössze 5 százalékában állítanak be ilyen mérettel rendelkező ingatlanokra szűrést.

Az Otthontérképes ingatlankeresők körében a legnépszerűbb budapesti kerület a XI. volt márciusban, az összes budapesti keresés 11 százaléka Újbudán elhelyezkedő ingatlanra vonatkozott, a kerület legnépszerűbb városrésze pedig Kelenföld. A népszerűségi listán a következő hely a II. kerületé, a keresések 9,2 százaléka esett erre a kerületre, ahol a legtöbben rózsadombi ingatlanok után kutattak. A harmadik legnépszerűbb budapesti kerület a XIII. volt, ahol a kerület mindkét városrésze, Angyalföld és Újlipótváros is kimondottan népszerű.

Országosan a keresések elsősorban Budapestre és a budapesti agglomerációra koncentrálódtak, az Otthontérképen ingatlant keresők 71 százaléka Budapesten, 11 százaléka Pest megyére szűrten keresett ingatlant. Ezektől a keresésektől eltekintve kiemelkedően a legnépszerűbb megye Veszprém megye volt, de sokan kerestek ingatlant Somogy, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében is. A legkeresettebb tíz város között volt a budapesti agglomerációba tartozó Budaörs, Érd, Dunakeszi mellett Szeged, Pécs, Debrecen és Győr is.

Rovatok