Index Vakbarát Hírportál

ÁSZ: Bajok voltak a pénzügyi felügyelettel

2015. április 14., kedd 11:14 | aznap frissítve

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) hiányosságokat tárt fel a pénzpiaci felügyeletet korábban ellátó Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) működésében, például a fogyasztóvédelmi és a piacfelügyeleti eljárásokban is – derül ki az ÁSZ kedden közzétett jelentéséből.

Az ÁSZ a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2012–2013 közötti működését és gazdálkodását, illetve a PSZÁF 2009–2013 közötti működését, illetve MNB-be integrálását értékelte.

Belső gondok

A PSZÁF az egyes feladatok ellátásának eljárásrendjeit, kontrollpontjait, a feladatellátáshoz kapcsolódó hatás- és felelősségi köröket alapvetően kialakította, szabályozta. 

A belső kontrollok kialakításában és működtetésében több területen is hiányosságokat tárt fel az ellenőrzés.

A jelentés megállapítja,

Az MNB tevékenységi köre bizonytalan volt 

A számvevőszéki jelentés szerint a PSZÁF jegybankba olvadása jól dokumentált volt, a záró beszámolót az MNB elkészítette. A jegybankot is érintő vizsgálat szerint az MNB szervezeti felépítése, irányítási, döntéshozatali, ellenőrzési rendszere és működése megfelelt az előírásoknak, de az alapító okirat csak részben felelt meg a hatályos jogszabályoknak. A dokumentum

Viszont a jegybank banküzemi gazdálkodása szabályozott és szabályszerű volt. Az ellenőrzés azt is feltárta, hogy az MNB teljesítményértékelés nélkül fizette ki a munkavállalóknak a 2013. első félévi bónuszokat, 158,3 millió forintot. A beszerzési eljárások és elszámolások, illetve az ellenőrzött beruházások szabályszerű volt. 

Az ÁSZ a nemzetgazdasági miniszternek és az MNB elnöknek is fogalmazott meg javaslatokat.

Rovatok