Index Vakbarát Hírportál

Készüljünk a gyengébb forintra

2015. április 14., kedd 13:43 | aznap frissítve

1,5 százalék körüli kamatmélypontra, tartósan alacsony kamatkörnyezetre és a mainál gyengébb forintárfolyamra számítanak a CIB Bank elemzői a következő másfél évben.

A CIB elemzői szerint a forint az év eddigi részében ugyan felülteljesítette a régiót, de a következő hónapokban enyhe gyengülés jön. A forint az euróval szemben 

305–315 között mozog majd az év hátralévő részében.

Az első kamatemelésre a jövő év első feléig várni kell – de addig is egyelőre a jegybank újból kamatcsökkentési ciklusba kezdett. Az alapkamat nyár végéig 1,5 százalékra süllyed, vagy még alacsonyabbra.

Hosszabb távon is az a legvalószínűbb, hogy alacsony maradhat a jegybanki alapkamat (ha nem is ennyire)

A CIB előrejelzése szerint az MNB addig csökkenti a kamatot, ameddig a piaci körülmények ezt engedik. 

A márciusban újrakezdett kamatvágásokat támogatja, hogy várhatóan valamivel később kezdődik és a korábban vártnál erőtlenebb lehet az amerikai monetáris szigorítás. A piac ma már csak az év második felére áraz amerikai kamatemelést, ráadásul kisebbet, mint korábban.

Eközben a globális pénzbőség sem szűkül: a brit és az amerikai jegybank mérlegfőösszege belátható időn belül nem zsugorodik számottevően, a japán jegybank is nyomatja a pénzt rendesen, miközben az EKB csak idén tavasszal indított mennyiségi lazító programot. Utóbbi hatása a feltörekvő piacok közül a közép-kelet-európai régióban lehet a legerőteljesebb.

Rovatok