Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó: Egy év múlva már azeri gázt használ Európa

2015. április 22., szerda 13:51

Azerbajdzsánból biztosan jön majd földgáz Európába Szijjártó Péter szerint akinek azeri tárgyalópartnere azt ígérte, hogy egy év múlva már az ő gázukat használja Európa.

Azerbajdzsánból biztosan fog érkezni földgáz Európába, minden más elképzelés az európai gázellátás diverzifikálásáról egyelőre csak hosszú távú terv, álom, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, a magyar-azeri gazdasági vegyes bizottság kétnapos ülése után.

Azerbajdzsánból, a Sah Deniz gázmezőről a transzadriai (TAP) és transzanatóliai (TANAP) vezetéken keresztül biztosan fog érkezni földgáz Európába, Azerbajdzsán ezért az európai energiabiztonság szempontjából kiemelten fontos partner - hangsúlyozta a Shahin Musztafayevvel, az azeri kormány gazdasági ipari miniszterével tartott közös sajtótájékoztatón.

Shahin Musztafayev kijelentette, hogy egy év múlva az európai piacon lesz az azeri földgáz. Az európai energiabiztonság megteremtéséhez diverzifikációra van szükség, vagyis arra, hogy minél több forrásból érkezzen földgáz Európába, mondta Szijjártó Péter.

Rovatok