Index Vakbarát Hírportál

Május végéig döntenek a M4-esről

2015. április 25., szombat 09:44

Több megoldás is napirenden van, ami lehetővé tenné Szolnok bekötését az autópálya-hálózatba, és ezek közül az egyik az M4-es megkezdett építésének folytatása. Seszták Mikló fejlesztési miniszternek május 31-ig kell megvizsgálnia, hogy mi a legjobb megoldás az ügyben"-

– válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére a Miniszterelnökség. A lap arra is rákérdezett, hogy eddig mennyit költött a magyar állam a projektre, ami egyékbént a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) szerint harminc százalékig készült el eddig. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint eddig hatvan milliárd forintot költöttek el a beruházásra, amiből 40 milliárd munkaköltség, 20 milliárd viszont olyan előleg, amit a NIF visszakövetel.

A lap kérdésére, hogy kit terhel a felelősség a feleslegesen elköltött milliárdokért a Miniszterelnökség azt válaszolta, hogy az építkezések szerte az EU-ban azelőtt kezdődnek el, hogy az Európai Bizottság rájuk bólintana. "Ha a nagyberuházásokkal minden esetben meg kéne várnunk az EB jóváhagyását, akkor soha nem épülne semmi, mert ez a folyamat akár éveket is igénybe vehet. Ezen a rendszeren nem lehet változtatni, ez az uniós eljárás az Európai Unió mind a 28 tagállam gyakorlatában" - írta a Miniszterelnökség.

A NIF egyébként korábban arról tájékoztatta a lapot, hogy egyelőre nincs szó az eddig mégépült létesítmények lebontásáról, most azt mérik fel, hogy mennyibe fog kerülni az őrzés és az állagmegóvás. Becslések szerint ez évente több millióba is kerülhet.

Rovatok