Index Vakbarát Hírportál

Mészáros Lőrinc verseny nélkül nyert el egy 9 milliárdos munkát

2015. április 28., kedd 22:51 | aznap frissítve

Egyszereplős közbeszerzésen gáterősítési munkát nyert el Mészáros Lőrinc cége és a Békés Drén Kft. alkotta konzorcium, nettó 9,9 milliárd forintért. A vállalkozások egy 34 milliárdos projektben is benne vannak.

Egyszereplős, verseny nélküli közbeszerzésen nyert el újabb munkát Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, a néhány év alatt a száz leggazdagabb magyar közé bekerült vállalkozó Mészáros és Mészáros Kft.-je konzorciumtársával, a Békés Drén Kft.-vel együtt, írja a Napi.huAz Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közbeszerzésén futottak be, amit a Közép-Tisza-vidéki, az Alsó-Tisza-vidéki, a Körös-vidéki és a Tiszántúli vízügyi igazgatóságok területére eső árvízvédelmi munkák elvégzésére írtak ki.

A szerződés előzetesen becsült értéke 9 896 864 191 forint volt, ehhez képest a konzorcium nettó 9 900 000 000 forintért vállalta a kivitelezést. (Az Európai Bizottság már többször kifogásolta a magyarországi közbeszerzéseket, különösen az egyszereplős, verseny nélküli eljárásokat, az Orbán-kormány az új operatív programok elfogadásának feltételeként vállalta, hogy megújítja a közbeszerzési szabályozást, s fokozza a versenyt.)

Az OVF közbeszerzési hirdetménye szerint a beruházás célja "a védelmi képesség helyreállítása, szivárgás csökkentésével, az elsőrendű árvízvédelmi fővédvonalakon, az őszi felülvizsgálatokon tapasztaltak és az elmúlt években levonuló árvizek alakalmával regisztrált árvízi jelenségek alapján". A teljesítés helye: Mezőtúr, Zagyvarékas, Szolnok, Magyartés, Csanytelek, Baks, Hármas-Körös bal parti és jobb parti töltése egy-egy szakaszán, a Hortobágy-Berettyó bal parti töltés egy szakaszán, Püspökladány, Tiszacsege, Egyek és Tiszafüred.

Az OVF európai uniós pénzt költ: a munkákat az "Állami árvízvédelmi művek állékonyságának, védképességének helyreállítása a 2013. évi őszi felülvizsgálat eredményeként meghatározottak szerint" elnevezésű uniós projekt keretében finanszírozza. A gyorsított meghívásos közbeszerzés hirdetménye 2015. január 2-án jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben (TED). A jelentkezési határidő már január 19-én lejárt. A tenderen április közepén hirdettek eredményt - derül ki a TED-en megjelent tájékoztatóból.

A Mészáros és Mészáros Kft., valamint a Békés Drén Kft. is a nyertesek között volt az OVF egy nettó 34,066 milliárdos kivitelezési tenderén 2013 decemberében. A vízügyi főigazgatóság a Közép-Békési térség ivóvízminőség-javító önkormányzati társulás nevében bonyolította le a két részből álló közbeszerzést, amit a "Békés Megyei Ivóvízminőség-javító Program" megvalósításához szükséges tervek elkészítésére és az építési munkák elvégzésére írt ki, és szintén uniós támogatásból finanszíroz.

Itt az első rész munkáit a Drén-Aqua Konzorcium (vezető tag a Békés Drén Kft., tagja a pécsi Aquaprofit Zrt.) nyerte el nettó 8,213 milliárd forintért (a szerződés előzetesen becsült értéke 8,372 milliárd forint volt), míg a második rész munkáit a Mészáros és Mészáros Kft. a Békés Drén Kft.-vel, valamint a szintén az Orbán-kormány alatt nagyra nőtt Duna Aszfalt Kft.-vel alkotott konzorciuma, nettó 25,853 milliárd forintért (ennél olcsóbb, 22,141 milliárd volt a szerződés előzetesen becsült értéke).

A békési székhelyű Békés Drén Kft. nettó árbevétele a 2009-es 1,8 milliárd forintról 2013-ra 5,4 milliárdra nőtt, az adózott eredménye 184 millió forintról 814 millióra - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A társaság 2013 végén 100 milliós osztalék kifizetését hagyta jóvá a tulajdonosoknak (Barkász Sándor és Barkászné Brezina Beáta).

A Mészáros Lőrinc és felesége tulajdonában lévő Mészáros és Mészáros Kft. is dübörög: a 2009-es 996 millió forintos árbevételét 2013-ra megtízszerezte, 9,7 milliárd forintra. Mészárosék 2013-ban 1,266 milliárd forint osztalékkal gazdagodtak.

Rovatok