Egy, az áfaváltoztatások hatásait vizsgáló jegybanki tanulmány alapján az Adó.hu azt elemezte, hogy a sertésáfa tervezett csökkentéséből mit fogunk megérezni mi, a fogyasztók. Hát várhatóan sajnos nem sokat.
A tanulmány szerint
a 2004. januári 3 százalékpontos áfaemelés átlagosan kb. 2,5 százalékkal növelte, addig 2006 januárjában az 5 százalékpontos áfacsökkentés csupán átlagosan kb. 1 százalékkal csökkentette az érintett termékek árszínvonalát”
Magyarul az történt, amire gyanakodni is lehetett: az áfaemeléseket a boltosok ránk hárítják, de a csökkentéseket lenyelik. Várhatóan ez történik majd most is, illetve nem tiszta, hogy miért történne másként. Ugyan a kormánypárt akkor is (egy Mesterházy Attila nevű szocialista politikus) árkommandót emlegetett, ilyesmiről pedig az utóbbi időben is lehetett hallani, de a piaci alapon árazódó termékeknél az ilyesmi általában csak üres politikai ígérgetés marad.
A dolog fogyasztói szemmel egyébként kicsit sem mindegy: ha a kormány ígérete szerint jövőre tényleg 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, akkor a bolti fogyasztói árnak 17,32 százalékkal kellene alacsonyabbnak lennie.
Ez olyasmit jelentene, hogy egy kiló – a KSH szerint – 1410 forintos rövidkaraj az áfacsökkentés hatására 1166 forint kellene legyen. Ha viszont a kereskedők pont úgy reagálnak az áfacsökkentésre, ahogy korábban, akkor csak 2,6-4,3 százalékkal csökken majd az ár (17,32 százalék helyett).
Ez 1349-1373 közötti bolti árat jelentene. Tehát az áfahaszon nagy része a kereskedőknél maradhat.