Index Vakbarát Hírportál

8 millió tő kukoricára elegendő GMO-s vetőmagot foglaltak le Kecskeméten

2015. április 30., csütörtök 12:46

GMO-s kukoricavetőmagot találtak egy kecskeméti cég által rendelt szállítmányban, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) a 10 millió forint értékű készletet zárolta és megsemmisíti, jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön egy szakmai rendezvényen

A miniszter azonnali hatállyal teljes körű csemegekukorica vetőmag és pattogatni való kukorica vetőmag ellenőrzést rendelt el. A zárolt csemegekukorica vetőmag mennyisége 100 hektárra (8 millió tő kukoricára) lett volna elegendő, az amerikai eredetű vetőmag a dokumentációja szerint GMO-mentesnek minősült.

Fazekas Sándor elmondta, a Nébih mintavételes ellenőrzést végzett, amit a vetőmag szállítmányoknál rendszeresen alkalmaz, a vetőmagok ellenőrzési rendszere segítségével kiszűrhetők az ilyen termékek, így megakadályozható, hogy termesztésbe, és ezzel az emberek asztalára kerüljenek. Magyarországon az alkotmány garantálja a GMO-mentességet, más országoknál azonban nem ilyen szigorúak a szabályok, így előfordulhat, hogy egy vetőmag-szállítmány végigmegy az Európai Unión, és a magyar határon áll meg.

Rovatok