Index Vakbarát Hírportál

Tovább sztrájkolnak a Posta értékszállítói

2015. április 30., csütörtök 17:29

Hétfőn folytatódhatnak a tárgyalások a Magyar Posta sztrájkoló értékszállítói és az őket foglalkoztató JNT Security Kft. között, mert a munkáltató hajlandó eltekinteni a kollektív szerződéstől. A dolgozókat képviselő szakszervezet öt százalékos béremelést követel, és csak érdemi ajánlat esetén hajlandó felfüggeszteni a munkabeszüntetést – derül az Inforádió.hu cikkéből.

A Magyar Posta Zrt. értékszállítóit foglalkoztató JNT Security Kft. munkavállalói április huszadika óta sztrájkolnak, mert nem kapták meg a kért öt százalékos béremelést. Azzal érvelnek, hogy ha más állami foglalkoztatottak harminc százalékos fizetésemelést kaphatnak, akkor nekik is jár a plusz öt százalék.

A munkabeszüntetést az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete hirdette meg, és a dolgozók több mint 90 százaléka részt vesz benne a budapesti és a debreceni üzemegységben

- mondta az Inforádiónak Kuti Zsolt, az érdekképviselet alapszervezeti ügyvivője.

Nem maradtak egyedül

Időközben a Munkástanácsok Országos Szövetsége is a sztrájkolók mellé szegődött. Palkovics László elnök azt állítja, hogy a Magyar Posta Zrt. és a JNT Security Kft. nem hajlandó tárgyalni, hanem törvénysértő módon húzza az időt, hogy kifárassza a munkabeszüntetés fizetés nélkül maradt résztvevőit.

Ez azonban szerinte nem fog sikerülni, mert a sztrájkolók segélyt kapnak a Munkástanácsok és a vele együttműködő érdekképviseletek - például az olajipari szakszervezet - sztrájkalapjából. Ennek pontos összegét nem közölte. Igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a munkabeszüntetés jelentős károkat okoz-e a cégnek, de úgy véli, hogy azért nem ők a felelősek, hanem a társaság. A sztrájkolók és az érdekképviseletek azt is kifogásolják, hogy a JNT Security Kft. a munkabeszüntetés ideje alatt elbocsátotta Kuti Zsoltot, az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezetének alapszervezeti ügyvivőjét, aki a bírósághoz fordul emiatt - mondta Palkovics László.

A tárgyalásokat az érdekképviselet szakította meg, a munkáltató továbbra is nyitott az egyeztetésre és erről többször írásban tájékoztatta a szakszervezetet - mondta az InfoRádiónak adott interjúban a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója. Szarka Zsolt szerint a posta és a JNT még azt is felajánlotta, hogy eseti jelleggel eltekint a kollektív szerződéstől, tehát akkor is hajlandó tárgyalni, ha a dolgozók nem függesztik fel a sztrájkot. A szakszervezetek szerint a bíróság kimondta, hogy a sztrájk jogszerű. A posta vezérigazgatója szerint ugyanakkor erről még nincs jogerős ítélet.

A munkadó szerint nem fér bele a fizuemelés

Szarka Zsolt szerint a JNT a jelenlegi gazdasági helyzetben nem tudja öt százalékkal megemelni az értékszállítók fizetését. A cég dolgozói most is átlagon felül, havi bruttó 269 ezer forintot keresnek, ami az elmúlt másfél évben tíz százalékkal növekedett, ráadásul május elsejétől kapnak egy 2,2 százalékos, januárig visszamenőleges emelést és a gazdasági lehetőségek függvényében ígéretük van egy egyszeri keresetkiegészítésre is.

A cégvezető az InfoRádió kérdésére elmondta, hogy Kuti Zsoltot nem a sztrájk miatt bocsátották el, hanem azért,

mert a sajtónak tett pánikkeltő nyilatkozataival súlyosan megsértette a cég érdekeit, és ezzel megszegte a szerződését.

A vezérigazgató cáfolta, hogy a cég a sztrájkolók kifárasztása érdekében húzza az időt és szükségtelenül hív be dolgozókat. Szarka Zsolt szerint az átszervezéseknek és az alvállalkozók bevonásának köszönhetően az értékszállítás a munkabeszüntetés ellenére is szabályos és zavartalan, tehát sehol sem lesznek üresek az ATM-ek és a nyugdíjakat is időben kiviszik mindenkinek.

Rovatok