Index Vakbarát Hírportál

Csak a jó adósokért küzdenek a bankok

2015. május 6., szerda 07:43 | aznap frissítve

A devizahitelesek többsége a napokban kapta meg az elszámolásról szóló levelet. Akinek nem tetszik a bankja által kínált új forintkamat, 60 napja van arra, hogy felmondja a hitelszerződését a jelenlegi bankjánál. Új bankot, ami kifizeti az előző hitelt, a 60 nap lejárta után 90 napon belül kell keresni. A folyamat ingyenes, a régi bank nem számíthat fel díjat a végtörlesztésért.

Kinek érdemes váltani? 

Elvileg sokan lehetnek, akiknek érdemes körülnézni a piacon az új kamatszint láttán - írja a Világgazdaság. A lakás- és szabad felhasználású hiteleseknek az eredeti kamatot állítják vissza a bankok. Ez azt jelenti, hogy akik 2005-2006 körül vettek fel például svájci frank alapú lakás- vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt, akár 2-2,5 százalékkal is alacsonyabb kamatot kaphatnak most, mint azok, akik 2008-2009 körül tettek így. Az utóbbi csoportba tartozik az adósok harmada, így elsősorban nekik kell elgondolkodniuk a váltáson. 

Van verseny, de csak a legjobb adósokért

Svájci frank alapú lakáshitelek esetében a kiváltás utáni átlagos kamatszint 5 százalék körül alakulhat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján.

Forint alapú lakáshitelből azonban ennél olcsóbbat is lehet találni a piacon, hiszen a legagresszívabban kampányoló bankoknál már 4 százalék alatt van az éves kamat.

Keményen versenyez a jobb ügyfelekért a hitelközvetítők beszámolója szerint egyebek között a K&H, az Erste, a CIB, az UniCredit, az FHB és újabban már az MKB is. Vannak persze olyan piaci szereplők is, amelyek kissé visszafogottabbak. A Raiffeisen például deklarálta, hogy mindenáron nem kíván beszállni az árversenybe, és a lakáshitel-piacon egyébként erősnek számító OTP ajánlata sincs ott a legjobbak között.

A Takarékbank cikk megjelenése után kiadott közleménye szerint a takarékszövetkezetek is komoly lehetőségként tekintenek a hitelkiváltásra, beszállnak az ügyfelekért folytatott versenybe és több tízmilliárd forintnyi új hitelállományt remélnek a lakossági devizahitelek forintosításától. 

Emellett a takarékok készek is hitelezni, hiszen több mint 1000 milliárd forint szabad forrás és a hitelezéshez szükséges tőke is rendelkezésükre áll. A forintosításhoz kapcsolódóan közös terméket is kidolgoztak, Takarék Kiváltó Hitel néven, amelynek az értékesítése április elsejével indult országosan 1500 takarék fiókban.

Valószínűleg több hitelintézetnél úgy kalkulálnak, az adósok többsége úgysem mozdul majd meg.

Rovatok