Index Vakbarát Hírportál

23 százaléknak még nőtt is a törlesztőrészlete

2015. május 12., kedd 16:48

A banki elszámolásban érintett devizahitelesek 77 százalékának csökkent vagy változatlan a törlesztőrészlete, mondta a gazdasági bizottság fideszes a testület keddi ülésén Rogán Antal.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a törlesztőrészlet 51 százaléknál egyértelműen csökkent, 26 százaléknál változatlan maradt. Elmondta, a tőketartozás szinte minden esetben csökkent, már csak azért is, mert a forintosításnak köszönhetően ezek a devizahitelesek mentesültek a hitelek átváltási árfolyamánál 17 százalékkal drágább jelenlegi svájci frank árfolyam hatásától.

"Nagy kérdés, hogy a devizahitelesek azon 23 százaléka, akiknél a törlesztőrészlet változása bizonytalan, azok kikből adódnak össze. Ki kell mondani, hogy ezek jelentős része olyan ember, akiknek már 90 napon túli tartozása van, vagy valamilyen kombinált konstrukciót vett fel" - mondta Rogán.

Ezeknél a hiteleseknél ki kell dolgozni új megoldásokat, mert esetükben már a lakások, a lakhatás védelme a fontos, mondta Rogán, a kérdés megoldására vonatkozó javaslat akár nyáron a kormány és a parlament elé kerülhet.

Rovatok