Index Vakbarát Hírportál

Megint özönleni fogunk Görögországba

2015. május 12., kedd 07:56

Újra nagyon jó év jöhet a bel- és a külföldi turizmusban is a Világgazdaság által megkérdezett iparági szereplők szerint.

Az IBUSZ szerint messze Görögországba mennek a legtöbben, de Törökország, Spanyolország, Dél-Olaszország és Bulgária is népszerű lesz a foglalások alapján. Ráadásul úgy néz ki, hogy 30 százalékkal többen fognak charterrel repülni vagy buszozni velük a nyáron, mint tavaly. 

„Az elmúlt években a turisztikai piacon is felértékelődött a biztonság, a garantált szolgáltatás. Sokan csalódtak vagy kerültek nehéz helyzetbe a saját maguk szervezte utak során. Míg a válság után a legtöbben szinte kizárólag az ár alapján választottak, mostanra felértékelődött az ár-érték arány jelentősége. Egyre többen adnak ki a korábbinál magasabb összeget a nyaralásra, de cserébe alapelvárás részükről a légkondicionált szoba, a parton fekvő szálloda vagy éppen az all-inclusive ellátás” – teszi hozzá Komora Zoltán, a cég vezérhelyettese. 

Szerintük a belföldi turizmus is nőni fog, bár ott a turisták inkább az utolsó pillanatban döntenek az utazásról. A Kartago  Tours szerint az idei lehet az első olyan év a válság óta, ami már tartós növekedést fog jelenteni az iparágban. 

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára szerint a szállodákban folytatódott a kiemelkedő, 2014-ben kezdődött növekedés. Ő is jó évre számít, és elmondta azt is, hogy az átlag szobaár 7 százalékkal, 15 600 forintra emelkedett, az egy kiadható szobára jutó bevétel pedig 6562 forint, több mint 13 százalékkal magasabb az előző évinél. A legnagyobb növekedés az ötcsillagos szállodáknál jött eddig, de szép eredményt könyvelhettek el a négycsillagos és a gyógyszállodák is. A vendégéjszakák számának növekedésében a budapesti szállodák növekedése kiugró.

Rovatok