Index Vakbarát Hírportál

220 milliárddal kevesebb adót fizetünk jövőre

2015. május 13., szerda 07:41 | aznap frissítve

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ma nyújtja be a jövő évi költségvetést Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének. (Az eseményt délután 14.00-től élőben követjük.) 

A tervezetből először április 21-én derültek ki hivatlos részletek, akkor Rogán Antal és Varga beszéltek a tervekről. A kormány április 22-én tárgyalt először a törvényjavaslatról, támogatta a tervezett adócsökkentéseket. 

Az adósságképlettel szembe megy

A Költségvetési Tanács május 8-án közölte: nincs alapvető ellenvetése a tervezet hitelességével vagy végrehajthatóságával de, a tanács szerint az egésu nem felel meg az adósságképletnek, így azt módosítani kell. Az NGM erre reagálva a héten rögzítette: kezdeményezni fogja a stabilitási törvény módosítását, ezen belül az adósságképlet átírását. 

Ennél nagyobb nehézséget okozhat, hogy az egykulcsos társasági adóról szóló részt is át kell írni, mert úgy volt, hogy bevezetik, de végül mégsem lesz ilyen. A Vg cikke szerint viszont utóbbi módosítás kétharmados szabály lehet. 

Miért ilyen korán? 

Az államháztartásról szóló törvény szerint a kormánynak október 15-éig kellett volna benyújtjania az Országgyűlésnek a központi költségvetésről szóló törvényjavaslatot. Az általában megszokottnál korábbi idei benyújtásról először a miniszterelnök beszélt: március elején a rendkívüli nagyköveti értekezleten jelezte, hogy a parlament tavaszi ülésszakának végéig elkészülhet a jövő évi költségvetés.

A hivatalos álláspont szerint ezzel kiszámíthatóbb gazdasági környezetet teremt a kormány a gazdaságban. Ugyanakkor kockázat, hogyha a mondjuk a külső feltételek változnak, módosítani kell még ebben az évben a terveken. 

Rovatok