Index Vakbarát Hírportál

Varga beadta a 2016-os költségvetést

2015. május 13., szerda 14:20

Szerdán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter benyújtotta a 2016-os költségvetést. A miniszter szerint ha három szóban kell összefoglalni a törvénytervezetet, akkor az a következő három:

Elmondta, utoljára a válság előtt nőtt ekkorát a magyar gazdaság, Európa leggyorsabban növekvő gazdaságai között van az ország, a Valutaalap és az elemzők is felfelé korrigálták a GDP-előrejelzésüket, és a kormány szerint is 3,1 százalékkal nőhetünk idén. Szerinte a piaci bizalom egyre erősebb a magyar gazdaság irány, ez fontosabb a kormánynak, mint a hitelminősítők értékelései.

Varga átadta a tervezetet Kövér László házelnöknek, aki elmondta, a javaslat május 13-án felkerül a parlament honlapjára, és hamarosan megkezdődik a tárgyalása is.

A költségvetési törvény fontosabb intézkedései:

 

Az új intézkedések mellett továbbra is életben marad a gyed extra, a nők 40 éves munkavállalói jogviszonnyal nyugdíjba vonulhatnak, és a "rezsicsökkentés eredményeit" is fenntartanák. Marad a munkahelyvédelmi akcióterv, jövőre a mezőgazdaságban dolgozókkal bővül a kör. 131 milliárd forintot hagy a kormány munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetűeket alkalmazó cégeknél. Továbbra is lesz családi otthonteremtési kedvezmény, CSOK néven pedig július elsejétől új szocpol indul és ez jövőre is megmarad

Az államháztartásról szóló törvény szerint a kormánynak október 15-éig kellett volna benyújtjania az Országgyűlésnek a központi költségvetésről szóló törvényjavaslatot. Az általában megszokottnál korábbi idei benyújtásról először a miniszterelnök beszélt: március elején a rendkívüli nagyköveti értekezleten jelezte, hogy a parlament tavaszi ülésszakának végéig elkészülhet a jövő évi költségvetés.

A hivatalos álláspont szerint ezzel kiszámíthatóbb gazdasági környezetet teremt a kormány a gazdaságban. Ugyanakkor kockázat, hogyha a mondjuk a külső feltételek változnak, módosítani kell még ebben az évben a terveken.

Rovatok