Index Vakbarát Hírportál

Nőhetnek még a banki díjak

2015. május 15., péntek 17:29

A közép- és kelet-európai bankok továbbra is jövedelmezőbbek nyugat-európai társaiknál, de jövedelemtermelő képességük észrevehetően egy alacsonyabb szintre fog beállni az Unicredit szerint.

Noha a válság előtti fellendülés éveiben (2006 és 2008 között) az eszközarányos megtérülések (ROA) átlagosan 2 százalékos szinten voltak, 2010 és 2014 között ez 1,4 százalékot tett ki. 2015-2016-ban pedig 0,8 százalékot érhet el az orosz helyzet hatásaként.

Az UniCredit elemzései szerint a közép- és délkelet-európai (CESEE) hitelintézetek eszközarányos megtérülése a fent említett három időszakban 1,6 százalékos, 0,8 százalékos és 1,0 százalékos szinten álltak, illetve áll majd. Ezzel szemben a német, olasz és osztrák bankok 0,4 százalékos, 0,2 százalékos és 0,4 százalékos szintet érnek el. 

A díjakon hoznák be

„Közép és Kelet-Európában a szektor teljes bevételének mintegy kétharmadát a nettó kamatbevétel, azaz a hagyományos banki tevékenység adja. A szűkülő marzsok következtében azonban a bankok jövedelemtermelő képességének fellendítéséhez létfontosságú lesz más, elsősorban a díj- és jutalékalapú bevételi források növelése” – mondta Carlo Vivaldi, az UniCredit régiós vezetője.

A jövőben is a hitel marad a legfontosabb banki termék, de a hitelezés növekdése országonként eltérő lesz. „A régió gazdasági fellendülésével párhuzamosan a hitelezés mérsékelt felfutására számítunk – tette hozzá Mauro Giorgio Marrano, a CEE Strategic Analysis helyettes vezetője. – A közép- és délkelet-európai (CESEE) régióban az idén 3,9 százalékos, jövőre pedig 4,6 százalékos növekedésre számítunk. A közép- és kelet-európai (CEE) régióban pedig 5,1, illetve 7,8 százalékosra.” 

„A hagyományos banki hitelezésen kívüli alternatív szolgáltatások jelentősége kétségtelenül növekedni fog – folytatta Carlo Vivaldi. – Elemzéseink azt mutatják, a vállalati ügyfelek részéről a jövőben fellendül a nem hagyományos finanszírozás iránti igény. A lakossági ügyfelek körében az eszközkezelési szolgáltatások körében látok lehetőségeket.” Ez azt jelenti, hogy lakossági vagyonának kezelésében várnak nagyobb bővülést. Emellett még a netes bankolás további erős bővülésére is számítanak. 

Rovatok