Index Vakbarát Hírportál

Ősztől jön a családi csőd

2015. május 18., hétfő 07:23

Már ősszel hatályba léphetnek a családi csődvédelem főbb szabályai, elsőként szeptembertől a jelzáloghitel-adósok szűkebb köre élhet a lehetőséggel, jövő szeptembertől pedig már minden elmaradással küzdő család előtt megnyílik az adósságcsapdából kivezető út, írta a Napi Gazdaság.

A lapnak Rétvári Bence, a KDNP elnöke azt mondta, hogy a hét közepén terjesztik az Országgyűlés elé a családi csődvédelemről szóló javaslatukat és arról még a tavaszi ülésszakban döntés születhet.

Azok, akiknek az otthona banki vagy más hátralék miatt veszélybe került, sürgős segítségre szorulnak, esetükben azonnali segítségre van szükség - mondta Rétvári Bence.

Szerinte a családi csődvédelem az önkéntesség elve alapján működik majd. A család csak akkor élhet a lehetőséggel, ha tartozásának együttes értéke nem haladja meg a vagyona kétszeresét, a lehetőség pedig azok előtt is nyitva áll majd, akiknek az ügyében már megindult a végrehajtás. A procedúrába bekapcsolódhatnak a kezesek, az adóstársak és más kötelezettek is.

A bírói döntés meghatározza majd, hogy a magánszemély, a család különféle bevételeit miképpen kell felosztani a hitelezők között. Amennyiben az adós öt éven keresztül betartja a megállapodásban, a bírói határozatban foglaltakat, akkor a folyamat végén mentesülhet adósságainak bizonyos részétől.

Rovatok