Index Vakbarát Hírportál

Elengedhetik az adósok tartozásának egy részét

2015. május 19., kedd 09:49

A családi csődvédelem önkéntesen lesz választható, az eljárásra a hitelezők senkit nem kötelezhetnek majd, mondta Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke az M1-en. A KDNP törvényjavaslata alapján két lépcsőben vezetnék be a családi csődöt.

Idén ősztől azok választhatnák a csődvédelmet, amelyek kritikus helyzetben vannak, netán az ingatlanjukat már kijelölték végrehajtásra. Jövő ősztől pedig valamennyi adós.

Rétvári szerint leginkább azoknak jelent segítséget a rendszer, akik bár rendelkeznek valamekkora pénzügyi teljesítőképességgel, az adósság mértéke meghaladja azt.

Ha az adós a csődvédelmet választja, akkor első körben önállóan tárgyalhat a hitelezőkkel egy egyezség érdekében. Ha viszont nem jön létre megállapodás, a bíróság határozhat meg az adós számára egy ötéves törlesztési tervet.

A folyamat eredményezheti az adósság egy részének elengedését is. Az intézkedés jó a hitelezőknek is, mert a törlesztés felügyelet mellett történik és nem kényszerülnek követelésük értékesítésére, mondta Rétvári Bence.

Rovatok