Index Vakbarát Hírportál

Kineveti a Fidesz az MSZP adókulcsát

2015. május 19., kedd 17:41 | aznap frissítve

Az MSZP egy számjegyű adókulcsot javasol a minimálbéreseknek. A Fidesz csak nevet.

A Fidesz-frakció szerint nevetséges az MSZP keddi javaslata, amely az egy számjegyű adókulcsról szól.

A Fidesz MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának MSZP-s elnöke közölte: az MSZP egy számjegyű személyijövedelemadó-kulcsra tesz javaslatot a minimálbér esetében a 2016-os költségvetés tárgyalásakor.

A Fidesz-frakció arra hívja fel a figyelmet, hogy az MSZP volt az a párt, amelynek kormányzása idején a személyi jövedelemadó a mostani 16 százalék duplája, 32 százalék volt. "A gyermeket nevelőket nem segítették, hanem elvették tőlük a családi adókedvezményt, a folyamatos megszorítások és adóemelések miatt a magyar családok eladósodtak és elszegényedtek" - írták.

És az elmúltnyolcévezés ezzel nem ér véget: "a Bajnai-kormány alatt bevezették a félszuperbruttót, ami azt jelentette, hogy az embereknek még azután is adózniuk kellett, amit egyébként jövedelemként meg sem kaptak. Ez az intézkedés a minimálbérből élőket is ugyanúgy sújtotta" - sorolták.

Ezen tények fényében nevetséges a baloldal mai javaslata

- fogalmaznak, és azt kérik az MSZP-től, hogy "inkább támogassák a kormány 2016-os költségvetését", amely szerintük az adócsökkentésről szól.

Varga Mihály már erre az évre ígérte

A Fidesz sajtóosztályát egyébként, úgy tűnik, az elmúlt másfél évben lecserélték. A közlemény ugyanis nem emlékeztet arra, hogy az MSZP ötlete nemcsak „nevetséges” (mármint a Fidesz szerint), hanem egyben plágium is. Varga Mihály, a felelős magyar kormány gazdasági minisztere ugyanis már 2013 decemberében belengette a 9 százalékos szja-kulcs lehetőségét.

Ráadásul Varga Mihály nemcsak a legalacsonyabb keresetűeknek, hanem mindenkinek a mostani szint majdnem felére vitte volna az szja-t. És pláne ráadásul: mindezt már 2015-re ígérte. Komolyan. Igaz, akkor kampány volt – de hogy ez csökkenti-e akkori szavai nevetségesség-együtthatóját, vagy növeli, azt nehezen tudnánk megmondani.

Az MSZP majd később mond egy számjegyet

Burány Sándor azt mondta: az MSZP elfogadhatatlannak tartja, hogy a minimálbér akár 16, akár 15 százalékkal adózzon. A szocialisták egy számjegyű szja-kulcsra tesznek javaslatot - tette hozzá. A szja-kulcs mértékét firtató kérdésre közölte, arról a frakció a módosító indítvány kidolgozásakor dönt majd, de egészen biztosan 10 százalék alatt lesz.

Burány Sándor szerint a kormány az ígért szja-csökkentéssel csak egy keveset ad vissza és csak azok fogják megérezni, akik sokat keresnek. Példaként említette, hogy annak, aki 100 ezer forintot keres, havi ezer forintot, aki 2 millió forintot keres, annak havi húszezer forintot jelent az adócsökkentés.

Az MSZP a 2016-os költségvetést a cserbenhagyás költségvetésének tekinti, mert az cserben hagyja az egészségügyet, az oktatást, az önkormányzatokat, a szociális szférát - összegzett Burány Sándor.

Rovatok